07.11.2020, 08:57

Посилення карантину в Україні: до чого варто готуватися

Ужесточении карантина в Украине

В Україні у зв'язку з різким зростанням кількості хворих на COVID-19 планують значно посилити карантинні обмеження. МОЗ пропонує посилити карантин у "червоних" зонах.

В Україні у зв'язку із зростанням кількості хворих на коронавірус COVID-19 можуть вже 14-15 листопада ввести "карантин вихідного дня". Про це міністр охорони здоров'я Максим Степанов розповів в ефірі політичного ток-шоу "Право на владу" на телеканалі "1+1", повідомляє Час Пік.

Він зазначив, що під час т.зв. "карантину вихідного дня" працюватимуть тільки продуктові магазини, аптеки та транспорт.

"Коли ми дивимося на ситуацію в країні, то розуміємо, що не можемо ввести локдаун, як це роблять в деяких країнах. Ні на два, ні на три тижні. Тому ми змушені вводити жорсткий карантин на суботу та неділю....

Наша пропозиція - робити жорсткий карантин саме на вихідні дні, тобто, субота-неділя. Коли залишаться працювати тільки продуктові магазини, аптеки та, звичайно, транспорт. Все інше - щоб у вихідні дні не працювало", - сказав Степанов.

Міністерство охорони здоров'я України пропонує ввести зміни в карантинні обмеження у "червоних" зонах. Ці зміни стосуються відвідування магазинів, роботи дитсадків та шкіл, а також тестів на коронавірус.

Які зміни в "червоних" зонах пропонує МОЗ:

- дозволити працювати магазинам, але з 7 до 8 вечора. Кількість відвідувачів має бути не більше однієї людини на 20 м2;

- дозволити працювати дитячим садкам та школам з 1 по 4 класи. З 5 класу і вище школярів відправляють на дистанційне навчання;

- ввести новий показник, пов'язаний з кількістю позитивних тестів на коронавірус. Якщо в "червоному" регіоні число інфікованих перевищує показник 320 на 100 тисяч населення і показник тестування позитивних результатів перевищує 20% від усіх протестованих, МОЗ пропонує обмежити та не дозволяти вибирати протиепідеміологічні обмеження, а застосовувати повністю весь перелік;

- ввести в магазинах іта аптеках "години для літніх людей", щоб вони могли безпечно придбати продукти або ліки.

"Запропонувати суб'єктам господарювання, що здійснюють торгівлю, щоб, наприклад, з 10-ї до 12-ї години — це час для людей віком 60+. Тоді і транспортом вони можуть доїхати, бо час пік уже проходить, і менше контактів у приміщеннях буде із людьми молодшого віку. Це дозволить нам врятувати життя літніх людей", - сказав головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

Також розглядається розгортання додаткових мобільних госпіталів для лікування хворих на COVID-19.

"Такий варіант розглядається. Заповненість ліжкомісць пацієнтами з коронавірусом у лікарнях по країні - у діапазоні 65-70%. Якщо виходимо за 75%, то включаємо додаткові лікарні й додаткові ліжка...

Є ця межа, після якої будемо виходити за межі закладів охорони здоров’я. У першу чергу говоримо про санаторії і заклади готельного типу. І третя черга — заклади, що перебувають у пристосованих приміщеннях з великою площею: виставкові центри, палаци спорту, льодові арени, де можна швидко поставити ліжка, протягнути кисень...",- сказав Віктор Ляшко.

Мова про введення комендантської години в Україні поки не йде, для його введення країна повинна перебувати у режимі надзвичайного стану (НП). Поки в Україні продовжує діяти режим надзвичайної ситуації (НС).

В Україні найближчим часом людей без масок у магазинах, громадських будівлях, спорудах, транспорті в період дії карантину штрафуватимуть на суму від 170 до 255 грн. Верховна Рада прийняла за основу і в цілому законопроект № 3891 про обов'язкове носіння масок або респіраторів в громадських місцях. Закон поки не набув чинності, це відбудеться на наступний день після його публікації.

Нагадаємо, в Україні більше немає "жовтої" та "зеленої" зон. У країні вводиться нове епідзонування, при якому регіони потрапили тільки в "червону" та "помаранчеву" зони карантину.

Читайте також:

Газ подорожчав з 1 листопада: ціни в регіонах України істотно різняться

На дорогах України з'являться нові обмежувачі швидкості: що потрібно знати водіям

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик