09.11.2020, 16:32

СБУ затримала всіх учасників диверсійної групи «Бергмана», які підривали мости на Донбасі

Марина Началова | Все новости автора

Служба безпеки України затримала всіх учасників диверсійної групи «Бергмана», причетної до підриву мостів на Донбасі. Інших зловмисників ліквідовано.

Про це повідомив прес-центр СБУ, передає Час Пік.

Оперативники та слідчі спецслужби задокументували, що влітку 2014 року ватажки так званої «Армии Юго-востока» створили низку диверсійних груп. За завданням кураторів, ДРГ мали викрасти з промислових підприємств Луганщини військові засоби ураження та організувати схрони у тилу українських військових для інших диверсантів.

СБ України встановила, що найактивнішою була терористична група, на чолі з Валерієм Бергманом під позивним «Німець». Вона складалась з 8 осіб – переважно місцевих мешканців.

Координацію групи здійснював ватажок так званого «донського козацтва», який наразі є «командиром 6-го Окремого гвардійського мотострілецького козачого полку ім. Платова 2 Армійського корпусу Народної міліції ЛНР». За три місяці у 2014 році група «Німця» підірвала 5 мостів на Донбасі та замінувала ще чотири. 

СБ України встановила всіх учасників терористичного угрупування. «Ми мали вичерпну інформацію та детально спланували операцію, щоб жоден з них не уникнув покарання. Нам це вдалося», - наголошують в Службі безпеки України.

Правоохоронці затримали Бергмана під час спецоперації СБ України та Нацполіції у вересні 2019 року поблизу Лисичанська. Протягом 5-ти років він переховувався у лісах та покинутих дачах на підконтрольній українській владі території. Після затримання диверсант визнав свою провину, надав детальну інформацію про розташування схронів з вибухівкою та засобами ураження, які призначалися для диверсантів, та відомості щодо інших учасників терористичної групи.

Зі схронів «групи Бергмана» правоохоронці вилучили понад 5 кілограмів тротилу, саморобний вибуховий пристрій з вибухівкою у майже 2 кілограми у тротиловому еквіваленті, артилерійський снаряд 152 мм, автомат АК-74, 10 гранат, пістолет марки «Star model B», майже 250 набоїв різного калібру і 3 універсальні запали до гранат УЗРГМ.

Протягом 2019-2020 років оперативники спецслужби затримали вісім активних учасників групи «Бергмана». Останнім українському правосуддю передано диверсанта, якій шість років переховувався в Росії, та був затриманий після в’їзду в Україну. Лише два ліквідовані диверсанти уникнули кримінальної відповідальності.

Триває досудове слідство.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик