14.11.2020, 09:25

Це нереально: експерт розповіла, скільки українці повинні накопичити на безбідну старість

Марина Началова | Все новости автора
пенсия

В Україні останнім часом активно обговорюється питання введення накопичувальної пенсії. Уже в найближчі роки ця система може бути впроваджена, якщо влада ухвалить відповідне рішення.

Але на скільки зростуть майбутні пенсійні виплати, якщо почати відкладати прямо зараз? Експертна думка з цього приводу не дуже оптимістична, передає Час Пік.

Провідний науковий дослідник Інституту демографії та соціальних досліджень ім. М.В. Птухи НАН України Лідія Ткаченко вважає, що не у багатьох українців є можливість накопичити достатньо коштів, щоб в старості ні в чому собі не відмовляти.

У коментарі виданню ГолосUA Ткаченко заявила, що для того щоб отримувати пенсію в розмірі 3000 гривень, працюючий українець повинен відкладати аналогічну суму щомісяця. Крім того, потрібно буде ще заплатити певний відсоток за збереження коштів у фонді.

Експерт зазначила, що більшість українських пенсіонерів отримують пенсію 2000-3000 гривень. У багатьох з них немає накопичень або вони незначні. Багато працюючих також не можуть дозволити собі відкладати достатньо грошей.

"Для того, щоб людям зібрати собі на щомісячну пенсію в розмірі 3000 гривень, і щоб її вистачило до кінця життя, без урахування інфляції, потрібно мінімум відкладати 15 років до досягнення 60 річного віку чоловікам і жінкам. При цьому у чоловіків середня тривалість життя після виходу на пенсію 15 років, а у жінок - 25. Тому потрібно 3 тисячі гривень, це середня пенсія, помножити на 12 місяців, а потім на 15-20 років. це 540 тисяч, які потрібно накопичити, що зробити просто нереально", - заявила Ткаченко.

Попередній проект, що стосується накопичувальної пенсійної системи, передбачає, що із зарплати працюючих українців будуть щомісяця стягувати 4% внеску. Кошти будуть накопичуватися на спеціальному рахунку, і після досягнення 60 років громадянин зможе за рахунок цих накопичень отримувати другу пенсію.

За словами Ткаченко, якщо платити внесок 4% з середньої зарплати 10 000 гривень, то можна розраховувати максимум на додаткову пенсійну виплату в 400 гривень. І це за умови, що кошти будуть досить успішно інвестовані, а отриманий прибуток не "з'їсть" інфляція.

Щоб отримувати пенсію 20 років, в ідеалі відкладати потрібно вдвічі довше. Тоді можна буде розраховувати на виплату в розмірі 800 гривень, вважає Ткаченко.

Читайте ще: Платити будуть всі: з українців готуються по-новому стягувати податок на нерухомість

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: