18.11.2020, 07:32

В Україні можуть посилити карантин аж до повного локдауну, - Шмигаль

В Украине могут ужесточить карантин вплоть до полного локдауна

В Україні жорсткий карантин можуть ввести вже через кілька тижнів у разі провалу карантину "вихідного дня". 

Якщо результат карантину "вихідного дня" не стане помітним через кілька тижнів, то в країні доведеться посилювати карантинні обмеження. Про це 17 листопада з трибуни Верховної Ради заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, повідомляє Час Пік.

"Основне завдання карантину вихідного дня - це зробити так, щоб ми вийшли на плато за кількістю захворілих. Тобто зафіксувати її на цифрах не більше 11-12 тисяч випадків на день. За найближчі 2 тижні ми повинні побачити його перші результати за умови дотримання абсолютно всіх правил.

Якщо цього не станеться, тоді ми почнемо готуватись до більш жорстких карантинних обмежень", - сказав Денис Шмигаль.

Зараз уряд використовує прогнози Національної академії наук, РНБО, незалежних експертних центрів. За словами прем'єра, поки є альтернатива, рішення про повний локдаун не буде прийнято.

"Якщо ми з вами не продемонструємо необхідного зменшення кількості соціальних контактів під час карантину "вихідного дня", то за даними аналітиків РНБО позначку в 20 тисяч хворих щодня ми можемо перетнути вже через 3 тижні.

Якщо не вживати заходів, то вже через місяць у нас можуть закінчитися ліжкомісця. Це при тому, що в останні місяці ми збільшили їх кількість вдвічі.  І тоді шлях буде тільки один - жорсткий карантин аж до повного локдауну. Причому локдаун треба буде вводити мінімум на три тижні", - заявив Шмигаль.

Головному державному санітарному лікарю України Віктору Ляшку доручено провести консультації з бізнесом, асоціаціями, з Верховною Радою, з міськими головами та схвалити остаточно узгоджений план заходів.

Під час виступу у Верховній Раді Денис Шмигаль також повідомив, що уряд не планує проводити загальнонаціональне тестування на коронавірус.

За словами прем'єра, в Кабміні детально вивчили словацький досвід тестування на COVID-19. Проведення такого тестування потребуватиме введення надзвичайного стану в країні, а цей крок не підтримає український бізнес. Такий варіант українська влада поки не розглядає.

"Ми дивилися, як відбувалося це тестування із залученням армії, поліції, колосальних людських ресурсів і витрат, далі відбувалася жорстка ізоляція людей. Там фактично в умовах надзвичайного стану відбувалися заходи, для запровадження яких в Україні також потрібно буде вводити надзвичайний стан. Я не впевнений, що бізнес і люди отримають задоволення від цього", - заявив Шмигаль.

Глава Уряду зазначив, що в Словаччині проживає орієнтовно 5 млн осіб і за кількістю це приблизно Київ та Київська область. За його словами, в України не вистачить ні сил, ні коштів для проведення тестування 40 млн осіб. 

Шмигаль додав, що в країні планують збільшити кількість тестувань на COVID-19 для певних груп населення. Уряд домовляється про закупівлю 8 млн швидких тестів, два мільйони з них очікують найближчим часом.

Читайте новини за темою:

Локдаун вихідного дня: В Україні скасували адаптивний карантин та оновили список заборон

Підтримка бізнесу під час "карантину вихідного дня": що обіцяють українцям

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик