22.11.2020, 17:48

Зберігання яблук взимку у домашніх умовах

Татьяна Землянко | Все новости автора
яблоки

Яблука майже завжди дають хороший врожай, і восени багато хто задається питанням: як же зберегти їх у свіжому вигляді в зимовий період як можна довше. Це відноситься до зібраного врожаю зі свого саду, а також до куплених яблук на ринку. Для правильного зберігання цього фрукту існує кілька правил і порад, які ми розглянемо в даній статті.

Для початку ретельно переберіть яблука і для зберігання вибирайте плоди без плям від удару та інших пошкоджень, інакше вони швидко загинуть. Якщо у вас фрукти з ринку або магазину, то купувати їх слід восени і звертати увагу на сорт. Плоди з кислинкою і з товстою шкіркою краще підходять для зберігання, ніж з тонкою скоринкою і солодкі сорти. Найбільш підходящі плоди для зберігання взимку: Симиренко, Витязь, Джонатан, Мелба, Богатир тощо.

Правила зберігання яблук

Читайте також: Чим корисні яблука?

  • Відсортуйте яблука за розмірами та сортами. Пошкоджені плоди відкладіть: їх слід вжити в першу чергу.
  • Всі яблука виділяють етилен, і від цього прискорюється дозрівання і швидке псування плодів. Тому яблука слід зберігати окремо один від одного, а також від інших фруктів і овочів. Для цього загорніть кожне яблуко окремо в обгортковий папір або просту паперову серветку (газети краще не використовувати, тому що на них присутня друкарська фарба). Укладайте яблука в плетені кошики, на стелажі, в пластмасові, дерев'яні або картонні ящики плодоніжками догори. Плоди обов'язково потрібно зберігати в немитому вигляді.
  • Дотримуйтесь правильної температури - від -1 ... + 1 ° С, деяким сортам підходить і +4 градуси.
  • Найкраще місце зберігання - льох, підвал, а в квартирі це може бути утеплений балкон або прохолодна комора. Можна самостійно зробити термоящик, утепливши його пінопластом з усіх боків.
  • Інший спосіб зберігання полягає у пересипанні плодів. Для цього добре підходять пісок, зола, тирса, сухе листя та цибулиння.
  • Якщо ви використовуєте холодильник, то яблука можна загорнути у папір або поліетиленовий пакет, у якому слід зробити дірочки для постійної циркуляції повітря. Сорт Антонівка для зберігання у поліетиленових пакетах не підходить - так яблука швидко псуються.

Читайте також: Осінні та зимові сорти яблук. Короткий опис

При правильній організації зберігання, а також застосуванні простих правил, можна відмінно зберегти свіжість яблук і всі їхні корисні властивості. Де б ви не зберігали свій врожай, обов'язково час від часу перебирайте плоди, щоб вчасно відібрати зіпсовані.

Домашнє зберігання цього фрукта принесе вам користь та економію, адже взимку так хочеться з'їсти свіжого яблучка, особливо діткам. Якщо немає можливості зберігати яблука свіжими, то їх можна засушити або заморозити, і вони будуть не менш корисними і смачними.