23.11.2020, 20:14

Депутати оскаржили у Конституційному Суді деякі карантинні обмеження

Марина Началова | Все новости автора
карантин

48 народних депутатів України звернулися до Конституційного Суду з поданням щодо відповідності Основному закону положень постанови про запровадження карантину вихідного дня.

Про це повідомляється на сайті КСУ, передає Час Пік.

"До Конституційного Суду України 23 листопада надійшло конституційне подання 48 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) положень підпункту 17 пункту 10, пункту 15 постанови Кабінету Міністрів України "Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2" від 22 липня 2020 року № 641 зі змінами.

Автори клопотання вважають, що окремі положення вказаної постанови не відповідають низці норм Основного Закону України, а також зазначають, що порушені у конституційному поданні питання мають особливе суспільне та економічне значення, оскільки стосуються, в тому числі, й життя і здоров'я громадян", - повідомила прес-служба КСУ.

Разом з тим нардеп від "Слуги народу" Ольга Совгиря повідомила, що поданням оскаржено лише окремі положення постанови Кабміну, якою впроваджується карантин вихідного дня.

"Також оскаржено положення постанови, яким передбачається заборона проведення закладами охорони здоров’я планових заходів з госпіталізації, крім тих, що передбачені цією постановою", - зазначила Совгиря.

Як заявила нардеп, у конституційному поданні стверджується, що запровадженими обмеженнями порушено рівність конституційних прав і свобод громадян, внаслідок заборони працювати одним громадянам, у той час як інші громадяни працюють. На думку авторів подання, оскаржені в поданні заборони є безумовними, а їх фактична реалізація призводить до істотних (більше 50%) втрат доходу (заробітку) у суб’єктів господарювання, які працюють у різних економічних сферах.

У свою чергу обмеження на здійснення планових заходів госпіталізації передбачає вибірковий підхід до надання медичної допомоги всупереч положенням статті 49 Конституції України.

Крім цього, також зазначається, що оскаржені обмеження запроваджені без введення на території України воєнного або надзвичайного стану, що є передумовою для обмеження низки конституційних прав згідно зі статтею 64 Конституції України. 

Совгиря підкреслила, що предметом оскарження в цьому поданні не є запровадження карантинних обмежень в цілому.

Наразі Суд вирішує питання про відкриття конституційного провадження.

Нагадаємо, у Верховній Раді назвали ключову умову введення тотального карантину в Україні.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: