26.11.2020, 09:50

Війну на Донбасі не можна завершити виключно силовими методами: Хомчак назвав причини

ойну на Донбассе нельзя завершить исключительно силовыми методами

Війну на Донбасі неможливо завершити виключно військовими методами, для цього є кілька причин, одна з яких - загроза великих втрат у ЗСУ та серед цивільного населення.

Таку думку висловив Головнокомандувач ЗСУ, генерал-полковник Руслан Хомчак на зустрічі з журналістами, повідомляє Час Пік.

"Хочу, щоб всі розуміли: чисто військового вирішення питання на Донбасі я не бачу і Генштаб ЗСУ також", - заявив Руслан Хомчак.

За його словами, силова військова операція буде пов'язана з великими втратами. Він зазначив, що людські втрати від військової операції на Донбасі будуть обчислюватися трьох-чотиризначними цифрами за просування вглиб окупованих територій.

Крім того, за словами генерал-полковника, не можна буде застосовувати артилерію, тому що ЗСУ скрізь підійшли впритул до населених пунктів. Україну можуть звинуватити в порушеннях норм міжнародного гуманітарного права.

"Ви знаєте, що таке Донбас. Коли один населений пункт відразу переходить в інший. Якщо почати там активні бойові дії, то відразу буде багато жертв серед цивільного населення. Жодна цивілізована країна нас не підтримає", - сказав Хомчак.

Також він підкреслив, що не скрізь населення підтримує українських військових, тому ЗСУ чекають "постріли в спину". Потрібно враховувати позицію місцевого населення, яке перешкоджатиме просуванню української армії до державного кордону.

"Всі переміщення наших військ моментально "зливаються" на тій стороні. Тому, навіть якщо в результаті раптового удару ми зможемо відсунути лінію розмежування на 3-5 кілометрів на схід, то які стратегічні завдання ми при цьому вирішимо?", - зазначив Руслан Хомчак.

Також, за його словами, Росія, як учасниця конфлікту, володіє чисельною перевагою та більш широкими можливостями, ніж Україна.

"Вона має сьогодні більше ресурсів. Тому ми зможемо взяти, захопити раптово, завдати ударів та утримати цю територію, але для цього потрібно, щоб склалися умови", - сказав Руслан Хомчак.

На запитання журналістів про "вогонь у відповідь" Хомчак відповів, що ЗСУ не повинні відкривати вогонь без необхідності, щоб "не провокувати силові дії противника". При цьому рішення про те, чи відкривати вогонь у відповідь, залишається за командиром на місці.

"Якщо перед Збройними силами стоїть завдання без необхідності не відкривати вогонь, щоб не провокувати на відповідні силові дії противника, то в переважній більшості, на 99%, наші військові ці завдання виконують. На жаль, ворог не так само виконує їх", - заявив Хомчак.

Він підкреслив, що терористи провокують українську сторону на вогонь у відповідь, щоб заявляти про те, що Україна порушує взяті на себе зобов'язання.

Читайте також: У ТКГ немає прогресу у створенні мирного плану по Донбасу - ОБСЄ

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик