26.11.2020, 15:09

В Україні збільшиться тариф на електроенергію для населення: коли чекати підвищення

В Украине увеличится тариф на электроэнергию для населения

Існує об'єктивна необхідність перегляду підходів до формування тарифів на електроенергію для побутових споживачів. Рішення про підвищення тарифів буде прийнято найближчим часом.

Рішення про підвищення тарифів на електроенергію для населення буде прийнято найближчим часом. Це необхідно для того, щоб стабілізувати розбалансований ринок. Про це 26 листопада під час свого першого брифінгу після призначення заявив в.о. міністра енергетики Юрій Бойко, передає Час Пік.

"Думаю, що вже наступного тижня буде готово до прийняття рішення, яке передбачатиме максимально збалансований і максимально м'який підхід в частині тарифів для побуту", - сказав Юрій Бойко.

За його словами, протягом останніх місяців ведеться робота, "щоб прийняти рішення з цього найбільш проблемного та болючого питання". Він зазначив, що рішення про перегляд тарифу буде прийматися з урахуванням загальноекономічних факторів, включаючи рівень платоспроможності побутового споживчого сектора.

"Останні півтора місяці ведеться робота над тим, щоб по тому, найбільш проблемному і найбільш болючому, питанню прийняти максимально виважене рішення, яке б передбачало комплексний урядовий підхід, пов'язаний і з переглядом системи субсидування, і з підвищенням мінімальної зарплати, пов'язаний і з тією допомогою, яка була анонсована президентом України", – повідомив в.о. міністра.

За словами Бойка, станом на листопад побутовий споживач платить за електричну енергію 1 копійку, оскільки діючий тариф покриває тільки витрати на транспортування. В Україні середньозважена вартість транспортування електроенергії від станції до будівлі, включаючи тариф на передачу НЕК "Укренерго", тариф оператора системи розподілу і тариф на поставку від постачальника, становить 1 грн 03 коп. за кВт-год.

"Отже, сумарно доставка коштує 1 грн 03 копійки, а середньозважена ціна одного кВт-год для побутового споживача за останні 2 місяці статистично становить 1 грн 04 копійки. Тобто, по суті, в рамках поточної моделі ПСО, за якою " Енергоатом" і "Укргідроенерго" продають електроенергію для "гарантованого покупця" по 1 копійці, оплачується виключно поставка", - пояснив глава відомства.

Бойко додав, що у грудні, "за абсолютно обґрунтованим рішенням регулятора", тариф НЕК "Укренерго" з 24 копійок збільшиться до 31 копійки. У зв'язку з цим вартість доставки електроенергії для всіх споживачів, у тому числі побутових, зросте на 7 копійок. В результаті поставка електроенергії побутовим споживачам буде збитковою навіть при покупці електричної енергії за одну копійку.

Нагадаємо, в Україні ціна на електроенергію для населення не змінювалася з 2017 року і становить 90 коп. за 1 кВт-год при споживанні до 100 кВт-год, понад – 1 грн 68 коп. за кВт-ч. Для промислових споживачів ціни на електрику формуються на основі ринкових механізмів і коливаються від 2,5 грн до 4 грн за кВт-ч.

Читайте також:

Нові тарифи на газ для населення: стало відомо, скільки будемо платити у грудні

Абонплата за воду, опалення та вивезення сміття: коли українці отримають нові платіжки і скільки доведеться платити

В Україні пропонують ввести щомісячний перерахунок тарифів на комуналку: подробиці

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик