26.11.2020, 19:25

Роутер. Що за пристрій і його призначення?

Ольга Станішевська | Все новости автора

У разі якщо у вас велика сім'я і кожен член сім'ї має персональний комп'ютер або ноутбук, пристрій для друкування, сканер, а крім того пристосування з бездротовим інтерфейсом Wi-Fi (смартфони, телевізори, планшети, електронні книги), в такому випадку вам безсумнівно треба створювати місцеву або ще її називають локальну мережу з перспективою доступу до мережі інтернет з кожного окремого девайса. З цією метою необхідно купити спеціальне пристосування, яке ще має назву роутер або маршрутизатор. Основні завдання якого полягають в якісному прийманні й передачі даних згідно чітких правил.

Що таке роутер?

Простими словами це пристосування, що бере на себе функцію приймання інтернету від провайдера (фірми, що реалізує вам інтернет) і «роздає» його на вашу техніку з призначенням Wi-Fi. До них належать ноутбуки, ПК, принтери, мобільні телефони та планшети.

Чим керуватися при виборі роутера

  1. Зорієнтуйтеся за ціною. Виділіть суму, яку ви можете заплатити за роутер. У спеціальних магазинах комп'ютерної техніки можна відшукати роутери різних фірм - виробників: D-Link, Asus, Zyxel, Netgear, Edimax, Compex, Linksys.В залежності від популярності бренду ціна на подібні девайси може значно відрізнятися.
  2. Виберіть кількість пристроїв, які буде об'єднувати ваша домашня локальна (місцева) мережа. ПК в роутер приєднується за допомогою кабелю або Wi-Fi інтерфейсу. Як правило, в роутерах розташовано 4 порту з метою приєднання кабелю мережевих пристроїв, порт для підключення кабелю провайдера мережі інтернету. У зв'язку з великим поширенням девайсів з Wi-Fi купувати роутер без Wi-Fi модуля безглуздо. Відмінність у вартості роутерів з Wi-Fi та без — невелика.
  3. Подумайте, які допоміжні функції роутера у вашій роботі ще будуть корисними й потрібними. Крім звичайного комплекту функцій (створення мережі та роздачі інтернету в ній), роутери мають і допоміжні: присутність USB порту, що дає можливість приєднання принтера з метою застосування його в ролі принт-сервера (можна виводити на друк інформацію з будь-якого підключеного до мережі пристрою), під'єднання різного виду накопичувачів (дає можливість перекачувати відомості з мережі інтернет без включення комп'ютера), а крім того включення USB-модема (актуально використовувати як резерв при перебоях з інтернетом у вашого постачальника)
  4. На основі накопичених даних підберіть пристосування певної модифікації, яке за своїми характеристиками максимально підійде вам.
  5. Проконсультуйтеся з фахівцями постачальника інтернету з приводу поєднання обраного вами роутера з мережевими показниками.
  6. Переважно, щоб Wi-Fi пристрій маршрутизатора підтримував новітній в даний період стандарт зв'язку 802.11n, що характеризується високою продуктивністю.
теги: