27.11.2020, 13:20

У Чорнобилі зафіксували аномальні стрибки радіації: з'явилося пояснення

Марина Началова | Все новости автора
чернобыль

Днями у Чорнобильській зоні екоактивісти зафіксували значні стрибки радіаційного забруднення. У Держагентстві з управління зоною відчуження заявляють, що панікувати не потрібно.

Першою на "аномалію" звернула увагу громадська організація "Save Dnipro", передає Час Пік.

"17 та 18 листопада на станції моніторингу біля нового сховища відпрацьованого ядерного палива СВЯП-2 різко підскочили показники радіаційного забруднення. Так, показники 17 листопада о 18:08 сягнули неймовірних 124 000 нЗв/годину, тоді як стандартними навіть для цієї забрудненої місцевості є 210 нЗв/годину, що майже у 600 разів менше, а 18 листопада об 11:45 на сусідній станції “Відвідний канал” – 62 400 нЗв/годину, тобто майже у 300 разів вище звичайного значення. 
Важливо зазначити, що саме 18 листопада відбулася історична подія для України та світу. До нового сховища СВЯП-2 вперше було перевантажене відпрацьоване ядерне паливо (ВЯП) з Чорнобильської АЕС (ЧАЕС) для тривалого зберігання (до 100 років)", - йдеться у публікації на сторінці організації в Фейсбуці.

Перше, що спало нам на думку екоактивістам - підвищення спричинено саме цим перевантаженням палива, але за твердженнями фахівців, з якими вони встигли проконсультуватися, таке забруднення від переміщення відпрацьованого ядерного палива неможливе, тому що те паливо, що офіційно готують на захоронення ретельно закупорюють в контейнерах, які мають захищати від радіації.

У "Save Dnipro" заявили, що підвищення радіації спостерігалося і за межами зони відчуження.

"Так, наприклад, в селі Горностайпіль, Вишгородського району, Київської області, (населення 1100 людей) 17 листопада об 11:00 радіаційне забруднення сягнуло надзвичайних 87 620 нЗв/годину!
Для розуміння: звичайний для нашої місцевості радіаційний фон - 70-100 нЗв/годину. Тобто цього дня показник у Горностайполі перевищив звичне для нас значення у 876 разів", - йдеться у пості.

Екоактивісти повідомили, що 19 листопада також фіксувалися стрибки радіації на станціях моніторингу Залісся, Запілля і Черевач до 3.5 тисяч нЗв/годину. Зазначається, що ці станції знаходяться біля доріг, а перевищення фіксувалися почергово (з різницею приблизно у годину), ніби щось транспортувалося до зони та підвищувало радіаційний фон у цих місцях.

Державне агентство України з управління зоною відчуження оперативно відреагувало на повідомлення у соцмережі та опублікувало пояснення. Зазначається, що зафіксовані стрибки радіації пов'язані з метрологічною повіркою датчиків.

"Починаючи з 17.11.2020 фахівцями ДП "Київоблстандартметрологія" для датчиків виміру ПЕД «Gamma TRACER» у ближній зоні, включаючи проммайданчик ДСП «ЧАЕС»... була проведена метрологічна повірка. 
Відповідно до методики метрологічної повірки зазначені датчики опромінювалися стандартним джерелом високої потужності. Проведення цих робіт призвело до підвищення ПЕД на 1,5-2 години.
Починаючи з 19.11.2020 датчики виміру ПЕД «Gamma TRACER» працюють у звичайному режимі", - заявили у Держагентстві.

Натомість екоактивісти та коментатори в мережі зазначають, що потрібно заздалегідь попереджати про такі перевірки, що не провокувати паніку.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: