29.11.2020, 13:30

Вартість доставки газу операторами ГРС: стало відомо, скільки будемо платити у грудні

Стоимость доставки газа операторами ГРС

В Україні газопостачальні компанії встановили ціну на природний газ у грудні 2020 року для населення. Стала відома і вартість доставки газу операторами ГРС, яка діятиме з 1 грудня 2020 року.

Газопостачальні компанії встановили ціну на природний газ для населення на грудень 2020 року. Вартість вказана без урахування оплати за доставку газу - рахунки за неї споживачі платять облгазам, повідомляє Час Пік.

Що таке тариф на розподіл газу?

Облгази надають своїм клієнтам послугу з розподілу (доставки) природного газу розподільними газопроводами. Велика частина коштів, що надходять у вигляді плати за цю ліцензовану послугу, витрачаються на виробничу діяльність і оплату праці фахівців, які щодня підтримують належний стан і надійну роботу газових мереж. 

Також за ці кошти фінансуються всі необхідні роботи з обліку газу та всі напрямки роботи зі споживачами.

Крім того, газорозподільні компанії інвестують у реконструкцію та модернізацію газових мереж та встановлення лічильників газу для побутових споживачів. Частина коштів спрямовується на придбання технологічного газу, необхідного для транспортування блакитного палива до споживачів під відповідним тиском.

Таким чином, в структуру тарифу на розподіл газу входять виробничі витрати, втрати природного газу, необхідні для його транспортування по мережах, та матеріальні витрати на організацію діяльності облгазів з ліцензійних послуг для споживачів, а також витрати на оплату праці та інвестиції. 

Варто відзначити, якщо з 1 липня 2020 року стало можливим поміняти постачальника газу, то оператора ГРС поміняти не можна.

В середньому споживач газу в Україні платить 1,65 грн за доставку кубометра блакитного палива. При цьому, доставка газу в Києві коштує 33 коп/куб.м, а у Львівській області ТОВ "Спектргаз" доставляє газ за тарифом в 10 разів вище - 3,27 грн/куб.м.

Оприлюднено вартість доставки газу операторами ГРС, яка почне діяти з 1 грудня 2020 року.

Читайте також: Абонплата за воду, опалення та вивезення сміття: коли українці отримають нові платіжки і скільки доведеться платити

Стоимость доставки газа Стоимость доставки газа Стоимость доставки газа

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик