01.12.2020, 07:29

В Україні з 1 січня підвищать ціни на транспортування газу: нові тарифи для облгазів

В Украине с 1 января повысят цены на транспортировку газа

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) схвалила проєкти тарифів на послуги з розподілу газу на 2021 рік. З 1 січня 2021 року в Україні зростуть тарифи для населення.

В Україні з 1 січня 2021 р. зростуть тарифи для населення на послуги розподілу (транспортування) газу. Про це повідомляється на ]]>сайті]]> НКРЕКП. Згідно з документами, тарифи для облгазів планується підвищити, повідомляє Час Пік.

НКРЕКП затвердила на 2021 рік тарифи для 22 облгазів, з них ціни зростуть для 20 операторів газорозподільних мереж.

Рішення про підвищення тарифів пояснюють тим, що потрібно компенсувати недоотриману тарифну виручку облгазів за 2015-2019 рр., А також компенсувати витрати, пов'язані з різницею в цінах при закупівлі в 2015-2019 рр. природного газу, необхідного для забезпечення виробничо-технологічних потреб. 

Відзначається, що Нацкомісія вирішила схвалити та оприлюднити на офіційному сайті постанови про встановлення тарифів для 22 операторів газорозподільних мереж з метою отримання зауважень та пропозицій. 

Споживачі, представники громадських організацій, інших зацікавлених осіб протягом 10 днів після оприлюднення відповідних проєктів постанов на офіційному сайті НКРЕКП зможуть письмово надати Нацкомісії свої зауваження та пропозиції. Після збору та аналізу пропозицій відбудуться громадські обговорення.

Тільки після цього регулятор прийме остаточне рішення про затвердження нових тарифів облгазам. Дане рішення НКРЕКП стосується виключно плати за доставку природного газу.

В середньому підвищення - до 50-80%, але для деяких облгазів мова йде про подорожчання майже втричі. Наприклад, для "Тернопільміськгазу" пропонується 1,13 грн. Діючий тариф на доставку палива становить 0,4 грн за 1 куб.м (щомісяця з ПДВ).

"За новими цінами платитимуть за транспортування і виробники тепла. Це означає, що знову постане питання про підвищення тарифів на опалення...

Немає ніяких економічних підстав підвищувати розцінки на транспортування, тим більше, що тільки в липні цього року їх переглядали", - говорить глава житлового союзу України Олександр Скубченко.

Всі ціни вказані без ПДВ, тобто, за фактом для споживачів вони ще на 20% вище.

Читайте також: Комунальні тарифи в Україні: що буде з цінами на газ, воду та електроенергію з 1 грудня

повышение цен на доставку газа повышение цен на доставку газа

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик