01.12.2020, 21:03

Найпоширеніші міфи про ВІЛ: чого не варто боятися

Марина Началова | Все новости автора
вич

1 грудня відзначається Всесвітній день боротьби зі СНІДом. Його головною метою є підвищення обізнаності про вірус імунодефіциту людини та синдром набутого імунодефіциту, який цей вірус викликає.

На жаль, у суспільстві все ще існують оманливі твердження щодо ВІЛ, і частина людей піддаються необгрунтованим страхам. Час Пік вирішив зібрати найбільш поширені міфи, що стосуються цієї інфекції.

1. Міф: ВІЛ та СНІД - одне й те саме.

Правда: ВІЛ - назва вірусу, який може як викликати, так і не викликати патологічні процеси в організмі на даний момент. СНІД - термінальна стадія хвороби, яку викликає ВІЛ.

У ВІЛ-позитивної людини за умови прийому антиретровірусної терапії СНІД не розвивається.

2. Міф: Зараження ВІЛ - це вирок.

Правда: Кілька десятиліть тому, на жаль, так і було. При відсутності ефективних ліків ВІЛ неминуче переходив у СНІД, позбавлений імунітету організм не міг протистояти інфекціям і запобігати появі пухлин.

Однак сьогодні існує антиретровірусна терапія, приймаючи яку, ВІЛ-позитивна людина може вести нормальний спосіб життя протягом десятиліть. На сьогоднішній день ВІЛ вважається хронічною керованою інфекцією.

3. Міф: Спілкуватися/жити під одним дахом з ВІЛ-інфікованим небезпечно.

Правда: ВІЛ не передається ні при звичайному побутовому контакті, ні повітряно-краплинним шляхом. Неможливо заразитися через слину, піт і сльози. Шляхи передачі ВІЛ - статевий, через кров, а також від матері до дитини під час вагітності, пологів і годування грудьми.

4. Міф: ВІЛ-позитивна жінка не може народити здорову дитину.

Правда: Застосування антиретровірусної терапії дозволяє знизити ризик народження ВІЛ-позитивної дитини від інфікованої матері до 2-3%.

5. Міф: ВІЛ заражаються тільки наркомани/гомосексуали/люди, що ведуть безвідповідальне статеве життя.

Правда: Хоча у згаданих категорій ризик зараження значно вище, це не означає, що всі інші 100% не можуть заразитися. Відомі випадки зараження ВІЛ у шлюбі від невірного партнера; через погано продезінфіковані медичні інструменти; врешті-решт, ВІЛ-позитивні діти, народжені інфікованою матір'ю, точно не винні в своєму діагнозі.

За даними Фонду Олени Пінчук, найбільш поширеними шляхами передачі ВІЛ/СНІДу в 2020 році в Україні є незахищений статевий акт у 8098 осіб, з них гомосексуальним шляхом - 328, гетеросексуальним - 7770, парентеральним шляхом - 5083. На сьогодні кожен третій ВІЛ-позитивний в Україні не знає про свій ВІЛ-позитивний статус або не перебуває під медичним наглядом.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: