02.12.2020, 10:01

У Пуерто-Ріко зруйнувався один з найбільших у світі радіотелескопів

телескоп обсерватории "Аресибо" в Пуэрто-Рико

Знаменитий телескоп обсерваторії "Аресібо" в Пуерто-Ріко, один з найстаріших та третій за величиною у світі, остаточно впав. Телескоп пропрацював 57 років. За цей час він виявив кілька небезпечних астероїдів та першу екзопланету.

Інженери попереджали про старий стан величезної споруди, але тільки минулого місяця Національний науковий фонд США (NSF) оголосив, що воно буде демонтовано, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

Телескоп почав руйнуватися після урагану в серпні 2020. У серпні відірвався допоміжний трос телескопа, в результаті чого на антені шириною 305 метрів утворилася тріщина. Через три місяці порвався і основний трос, завдавши додаткові пошкодження телескопу.

телескоп обсерватории "Аресибо" в Пуэрто-Рико

Через побоювання подальшого руйнування всі наукові спостереження припинили, а телескоп вирішили розібрати.

Знаменитий телескоп обсерваторії "Аресібо" в Пуерто-Ріко звалився 1 грудня коли його 900-тонна приймальна платформа впала на на тарілку рефлектора (відбивач або дзеркало антени) з висоти 140 м.

"Аресібо" використовувався для проведення радіоастрономічних досліджень, його дані отримували фахівці в області фізики атмосфери та астрофізики.

Серед успіхів телескопа було відкриття у 1992 році першої екзопланети - планети за межами Сонячної системи, а у 1981 році він допоміг створити перші радіолокаційні карти поверхні Венери.

телескоп обсерватории "Аресибо" в Пуэрто-Рико

"Друзі, з глибоким жалем повідомляю вам, що платформа обсерваторії Аресібо тільки що обрушилася", - написала в Twitter метеоролог Дебора Марторелла.

Під час інциденту ніхто не постраждав.

"Інструментальна платформа радіотелескопу діаметром в 305-метрів в обсерваторії Аресібо, що в Пуерто-Ріко, минулої ночі впала. Під час інциденту ніхто не постраждав. Зараз фахівці працюють над вивченням ситуації і пошуком причин обвалення. Пріоритетом залишається безпека співробітників. Більше деталей буде пізніше", - повідомляє Національний науковий фонд США.

Читайте також: У Німеччині "викрали" двометрову скульптуру фалоса: "крадіжку століття" розслідує поліція

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик