03.12.2020, 12:21

Уряд Німеччини допоможе Україні забезпечити житлом переселенців з Донбасу

Правительство Германии поможет Украине обеспечить жильем переселенцев с Донбасса

Парламент ратифікував угоду з урядом Німеччини про залучення 25,5 млн євро для забезпечення житлом переселенців з Донбасу. ВПО зможуть отримати кредит у сумі до 40 тисяч євро в гривневому еквіваленті строком на 20 років під пільгові умови – 3% річних.

Верховна Рада України 2 грудня ратифікувала угоду між Урядом України та Урядом Німеччини щодо залучення 25,5 млн євро від німецького державного банку розвитку KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau - кредитна установа для Відновлення) на надання пільгових кредитів на житло для внутрішньо переміщених осіб (ВПО), повідомляє Час Пік з посиланням на ]]>повідомлення]]> Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Відзначається, що завдяки цій угоді ВПО зможуть отримати пільгові кредити на прийняте в експлуатацію житло в сумі приблизно 40 тисяч євро в гривневому еквіваленті строком на 20 років під пільгові умови – 3% річних у гривні з розрахунку 63 кв. м загальної площі на сім'ю.

"В той час як звичайна ринкова відсоткова ставка за наявними кредитами може сягати до 25% річних у гривні, домогосподарства, які мають на це право, можуть отримати кредити за державною кредитною програмою під близько 3% річних", - підкреслила заступник міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Інна Голованчук.

Як зазначають у міністерстві, протягом двох найближчих років планується забезпечити житлом приблизно 680 сімей або 1768 осіб з числа ВПО.

Для отримання пільгового кредиту під 3% сформована окрема черга на базі існуючих реєстрів, які ведуться Державним фондом сприяння молодіжному житловому будівництву та його регіональними управліннями відповідно до вимог постанови Кабміну від 27 листопада 2019 р. №980.

Важливо, що громадяни, які стоять у черзі, не будуть виключатися з будь-якого реєстру, сформованого відповідно до вимог постанови №980, до моменту фактичного отримання кредиту на придбання житла або поліпшення житлових умов з інших підстав.

"Ні з якого реєстру ніхто не виключатиметься, аби не сталося ситуації, що людина потрапивши в чергу від KfW, втратила свій шанс для отримання житла, перебуваючи у черзі Держмолодьжитла на ближчій позиції.Тобто, перебуваючи, наприклад, у черзі Держмолодьжитла під номером 5, та потрапивши у реєстр за угодою з KfW під номером 30, людина знаходитиметься у двох чергах одночасно до моменту отримання житла по одному із реєстрів", - пояснила Голованчук.

Читайте також: На Донбасі сонячними батареями обладнають КПВВ, школи, дитсадки, лікарні, парки та зупинки

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик