05.12.2020, 08:18

Рада повернула кримінальну відповідальність за недостовірне декларування: НАЗК просить ветувати закон

Марина Началова | Все новости автора
декларирование

4 грудня Верховна Рада прийняла закон, яким відновлюється кримінальна відповідальність за декларування недостовірної інформації.

Закон №4460-д "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" був проголосований за основу і одразу - в цілому, передає Час Пік з посиланням на сайт ВРУ.

Закон був підготовлений після того, як Конституційний Суд визнав неконституційними низку положень закону "Про запобігання корупції", зокрема кримінальну відповідальність за недостовірне декларування. Рішення КСУ спровокувало скандал, критику з боку міжнародних партнерів і конституційну кризу.

Відповідно до прийнятого закону, до Кримінального кодексу додаються статті 366-2 (декларування недостовірної інформації) і 366-3 (неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування). Згідно з ними, санкції за недостовірне декларування передбачають штраф, або громадські роботи, або обмеження волі.

Однак Національне агентство з запобігання корупції закликає президента ветувати ухвалений закон, оскільки він не передбачає позбавлення волі.

Як відзначили в прес-службі відомства, глава НАЗК Олександр Новіков направив Володимиру Зеленському офіційний лист, в якому зазначено, що прийнятий закон не передбачає позбавлення волі для осіб, які навмисне не подають е-декларацію або вказують в ній недостовірні відомості.

"Таким чином, ці діяння Верховна Рада визнає не злочинами, а кримінальними проступками. Тобто, корупціонера можуть взагалі звільнити від відповідальності у випадку щирого каяття", - заявили в НАЗК.

Новіков наголосив, що переведення зазначених діянь з категорії злочинів до категорії кримінальних проступків надає можливість, сплативши штраф, не подати декларацію та приховати набуте в корупційний спосіб майно.

Читайте ще: Газзбути намагаються повернути споживачів-втікачів через суд, щоб змусити їх купувати газ дорожче, - Нафтогаз

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик