05.12.2020, 14:15

26-та річниця Будапештського меморандуму: МЗС України закликало світову спільноту посилити тиск на РФ

Марина Началова | Все новости автора
мид украины

5 грудня 2020 року виповнюється 26 років з дати підписання Меморандуму про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, також відомого як Будапештський меморандум. З цього приводу Міністерство закордонних справ України звернулося до міжнародної спільноти.

Заяву оприлюднено на сайті відомства, передає Час Пік.

В МЗС зазначили, що, уклавши Будапештський меморандум з Україною, Велика Британія, США та РФ задекларували свої зобов’язання поважати незалежність, суверенітет та територіальну цілісність нашої держави. Франція і КНР надали аналогічні гарантії в окремих листах.

Разом з тим, відповідні зобов’язання щодо України не були виконанні, заявляють у відомстві. Одна з держав-гарантів - Російська Федерація - зухвало порушила свої зобов’язання за Меморандумом та базові принципи міжнародного права, окупувавши частину суверенної території України та розв’язавши збройний конфлікт на Донбасі.

Сьогодні Росія активно мілітаризує територію тимчасово окупованого Криму, перетворивши його на потужну військову базу.

В МЗС підкреслюють, що, враховуючи стратегічне розташування Криму, потенційне розміщення Росією ядерної зброї на його території ставить під загрозу режим Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, підриває глобальну систему безпеки в цілому і, відповідно, потребує адекватної реакції міжнародної спільноти.

"Україна продовжує розглядати Будапештський меморандум як політико-правову основу забезпечення безпеки України з боку США, Великої Британії, а також Франції та КНР. Україна закликає світову спільноту посилити тиск на РФ з тим, щоб примусити державу-агресора повернутися в міжнародно-правовий режим, зокрема до виконання положень Будапештського меморандуму. Росія має повною мірою дотримуватися зобов’язань за цим документом.

Україна цінує дії США, Великої Британії та Франції, які незмінно підтримують територіальну цілісність та суверенітет України в межах її міжнародно визнаних кордонів та підкріплюють цю підтримку практичними кроками з допомоги Україні у посиленні її оборонних спроможностей та застосуванні санкційних інструментів проти держави-агресора", - йдеться в заяві міністерства.

Раніше повідомлялося, що Україна планує стати повноцінним членом НАТО в 2030 році.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: