14.12.2020, 13:24

В Україні відзначають День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС

В Украине отмечают  День чествования участников ликвидации последствий аварии на ЧАЭС

Україна 14 грудня відзначає День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

В Україні свято встановлено з метою гідного вшанування мужності, самовідданості та високого професіоналізму учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, згідно з Указом Президента України "Про День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС" від 10 листопада 2006 р. № 945, повідомляє Час Пік.

30 листопада 1986 року завершилося будівництво захисного саркофагу над зруйнованим четвертим енергоблоком Чорнобильської АЕС, а 14 грудня 1986 р. у газеті "Правда" було надруковано повідомлення про те, що Держкомісією прийнятий в експлуатацію комплекс захисних споруд. 

Аварія на Чорнобильській АЕС, яка сталася 26 квітня 1986 р., стала справжньою національною трагедією, наслідки якої ми відчуваємо досі.  Масштаби лиха та тяжкість наслідків стали найважчими в історії нашої планети. 

Тільки завдяки самопожертві ліквідаторів, багато з яких заплатили життям та здоров'ям, вдалося локалізувати аварію та врятувати країну і світ від радіаційного забруднення.

До ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС були залучені тисячі фахівців різних професій - інженери, будівельники, шахтарі, енергетики, водії, військові, лікарі.

Саркофаг був споруджений в найкоротший термін - за 206 днів. У 2019 на ЧАЕС завершено встановлення нового саркофагу над старим об'єктом "Укриття". Він розрахований на 100 років та покликаний забезпечувати захист навколишнього середовища від попадання в неї радіоактивних речовин, а також належні умови для безпечного демонтажу старого укриття та зруйнованого реактора.

14 грудня в Україні вшановують пам'ять загиблих ліквідаторів ЧАЕС, вітають і вшановуємо нині живих учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: