24.12.2020, 07:23

Зеленський підписав закон щодо відновлення відповідальності за брехню у декларації

ответственность за ложь в декларации

Президент України Володимир Зеленський підписав закон щодо відповідальності за недостовірне електронне декларування. Даний закон повертає кримінальну відповідальність за брехню у деклараціях, яка була скасована рішенням КСУ.

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення відповідальності за декларування недостовірної інформації та неподання суб'єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування" №1074-ІХ. Про це повідомляє прес-служба глави держави, передає Час Пік.

"Закон повертає відповідальність за декларування недостовірної інформації та за неподання суб’єктом декларування декларації, яка була скасована рішенням Конституційного Суду України. Відповідні зміни вносяться до Кримінального кодексу, Кримінального процесуального кодексу та Закону України «Про запобігання корупції", - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що документ усуває прогалини в законодавстві, що виникли у зв’язку з рішенням Конституційного Суду України від 27 жовтня 2020 року, та забезпечує можливості притягнення до кримінальної відповідальності за декларування недостовірної інформації та за неподання суб’єктом декларування декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, Конституційний Суд України 27 жовтня 2020 р. скасував частину положень антикорупційних законів та вказав, що встановлення кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних даних, а також умисне неподання декларацій є надмірним покаранням за вчинення таких правопорушень.

Читайте також: В Україні з 16 січня 2021 року сфера обслуговування переходить виключно на українську мову

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик