25.12.2020, 13:00

Великобританія та Євросоюз домовилися про торгівельну угоду після Brexit

Британия и ЕС договорились о торговом соглашении после Brexit

Євросоюз та Великобританія досягли домовленостей щодо торговельної угоди після Brexit. Документ ще мають затвердити Європарламент та Рада Євросоюзу, також необхідне схвалення депутатів британської Палати громад.

Сторони встигли досягти угоди до кінця перехідного періоду, тобто до 1 січня 2021 року, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

ЄС та Великобританія домовилися про торговельну угоду після "Брекзиту". Про це 24 грудня на прес-конференції у Брюсселі повідомила голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен.

"Знадобився час, але тепер у нас є угода. Це був тривалий та тернистий шлях. Однак результат - хороший. Це - справедлива, збалансована угода, і це правильний та відповідальний крок для обох сторін", - сказала Урсула фон дер Ляйен.

За її словами, настав час перевернути сторінку та подивитися у майбутнє. Голова Єврокомісії зазначила, що Британія залишається для ЄС партнером, якому можна довіритися.

Глава делегації ЄС на переговорах по "Брекзиту" Мішель Барньє на прес-конференції додав, що угода підводить підсумок "дуже інтенсивного чотирирічного періоду, і в першу чергу - останніх дев'яти місяців, протягом яких ми вели діалог про планомірний вихід Великобританії з ЄС та абсолютно нове партнерство".

Він повідомив, що ця угода включає в себе кілька пунктів, серед яких збереження вільної торгівлі, безвізового переміщення, збалансованого доступу до ринків і морських ресурсів, а також можливість координації санкцій.

Він зазначив, що Лондон не погодився на вироблення спільних з Євросоюзом позицій із зовнішньої політики та оборони, але підтримав синхронізацію санкційних режимів.

Нагадаємо, Британія вийшла з ЄС у січні 2020 року, через 43 місяці після того, як на референдумі 2016 р. перемогу здобули прихильники Brexit. 31 грудня закінчується перехідний період, під час якого Лондон зберігає доступ до внутрішнього європейського ринку та залишається в Митному союзі, при цьому зобов'язаний слідувати правилам ЄС у всіх сферах, хоча більше не бере участь у прийнятті рішень в ЄС.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик