01.01.2021, 15:43

В Україні з 1 січня можна змінювати по батькові з 14 років: закон набув чинності

В Украине с 1 января можно менять отчество с 14 лет

Громадяни України старше чотирнадцяти років з 1 січня 2021 року можуть поміняти по батькові. Відповідний закон набув чинності.

Українцям дозволили змінювати по батькові з 14 років. Текст відповідного ]]>закону]]> опубліковано 28 листопада у парламентському віснику "Голос України". Закон набув чинності з 1 січня 2021 року, повідомляє Час Пік.

Згідно з документом, для зміни по батькові до досягнення 16 років потрібен дозвіл батьків. Якщо над 14-річною дитиною встановлена опіка, зміна прізвища, власного імені та по батькові можливі тільки за згодою опікуна.

Також особа, яка досягла 14 років може змінити по батькові за згодою одного з батьків, якщо другий помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавленим батьківських прав щодо цієї дитини або якщо відомості про батька (матері) дитини виключені з актового запису про його народження.

Прописані в законі й спірні норми. Якщо один з батьків проти зміни, питання може вирішувати орган опіки та піклування або суд. В цьому випадку до уваги візьмуть виконання батьками своїх обов'язків по відношенню до дитини та інші обставини, що підтверджують відповідність зміни по батькові його інтересам.

Читайте також:

В Україні з 1 січня подорожчало оформлення біометричних документів

В Україні з 1 січня збільшився розмір мінімальної заробітної плати

В Україні підвищили тариф на електроенергію для населення: скільки доведеться платити з 1 січня

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: