03.01.2021, 21:27

Фахівці прогнозують у 2021 році надпотужний спалах на Сонці

Марина Началова | Все новости автора
вспышка на солнце

Після сплеску активності на початку грудня, до новорічних свят Сонце дещо стабілізувався: на нашій зірці поки не реєструються серйозні джерела випромінювання. Однак це може бути затишшя перед справжньою бурею.

Вчені Лабораторії рентгенівської астрономії Сонця Фізичного інституту Російської академії наук прогнозують, що після січневого затишшя знову почнуться магнітні бурі, передає Час Пік з посиланням на ЗМІ.

При цьому не виключено, що в 2021 році на Сонці станеться потужний спалах класу X - перший в сонячному циклі, який розпочався у вересні 2019 року.

В цілому вчені очікують у 2021 році від 10 до 20 слабких магнітних бур і 1-2 сильних. Виросте кількість слабких спалахів, які не несуть наслідків для Землі.

Класифікація сонячних спалахів за потужністю позначається літерами латинського алфавіту: A, B, C - слабкі, M - середні, найсильніші позначаються літерою X. З початку вимірювань спалахів в рентгенівському діапазоні в 1975 році, найпотужніший спалах на Сонці було зафіксовано 4 листопада 2003 року, йому було присвоєно бал X28.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик