07.01.2021, 16:01

Українцям хочуть платити по дві пенсії: кого торкнеться нова реформа

пенсии

З 2023 року в Україні буде запущена пенсійна реформа, завдяки якій всі працюючі зможуть відкладати кошти на спеціальний фонд, а при досягненні 60 років отримувати другу пенсію.

Про це повідомила голова комітету Верховної Ради з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова в інтерв'ю виданню "Гордон", передає Час Пік.

За словами Третьякової, на даний момент йде підготовчий етап, але в 2023 році реформа повинна запрацювати.

"Старт реформ у пенсійній сфері намічений на 2023 рік, що визначено поки на рівні законопроектів. Ми в процесі підготовки рішень. Це найбільш оптимальний термін, щоб центральні органи виконавчої влади підготували ґрунт. Але закон потрібно прийняти до кінця цього року, тоді весь 2022 рік піде на підготовку", - повідомила народний депутат.

Вона розповіла, що "друга пенсія" матиме три джерела:

  • держава, яка відмовляється від частини податків або внесків;
  • роботодавець;
  • сама людина, яка за бажанням буде відкладати відсоток від свого доходу.

"У нас же планується (це прописано в законопроекті №2683) така система: людина відкладає мінімум 1% від свого доходу (при бажанні може і більше), роботодавець діє за формулою +1% (це означає, якщо людина відкладає 1%, то роботодавець - мінімум 2%). Прем'єр-міністр Денис Шмигаль налаштований рішуче, щоб в 2023 році виділити 2% від ЄСВ та 2% від податку на доходи фізичних осіб (ПДФО) і відкласти на пенсії", - зазначила Третьякова.

Читайте також: Названо 5 авто, які як старе корито розвалюються вже на другий рік після покупки (фото)

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: