08.01.2021, 11:58

В Україні нові правила виклику швидкої допомоги: як працюватиме "швидка" у Лисичанську

Лисичанск, скорая помощь

В Україні з 1 січня 2021 року швидка допомога працюватиме за оновленими правилами. Виклики "швидкої" поділили на 4 категорії: критичні, екстрені, не екстрені та непрофільні. Медики розповіли, як працюватиме швидка допомога у Лисичанську та регіоні.

На Луганщині, як і по всій Україні, з 1 січня діють нові правила для екстреної медичної допомоги. Таке рішення прийняв Кабінет міністрів ще у грудні 2020 року, повідомляє Час Пік.

На думку чиновників, таким чином вдасться швидше добиратися до громадян, які потребують невідкладної медичної допомоги.

Виклики поділили на чотири категорії

Критичні виклики

На них медики повинні реагувати найперше, а швидка має прибути за адресою протягом 10 хвилин. До критичних викликів належать випадки, коли людина не дихає, перебуває непритомна, в неї сильна кровотеча.

Екстрені виклики

Швидка зобов'язана приїхати не пізніше, ніж за 20 хвилин. Наприклад, коли в людини ознаки інсульту або з'явився раптовий біль у животі, грудній клітці, що може бути ознакою внутрішньої кровотечі чи серцевого нападу й може призвести до різкого погіршення стану, якщо не надати допомогу.

Неекстрені виклики

Йдеться про ті випадки, коли людина потребує огляду лікаря. Наприклад, сильно підвищений тиск, підозра на пневмонію. У таких ситуаціях може допомогти й сімейний лікар, але якщо його немає (вихідні дні або ніч), то в такому разі повинна приїхати швидка.

Непрофільні виклики

Ситуації, коли диспетчер швидкої допомоги сам може дати поради: що робити й куди звернутися, або навіть запросити до телефону лікаря бригади швидкої, який дасть пораду. Наприклад, це може бути укус кліща, або навіть перелом, або висока температура. В такому разі порадять їхати в травмпункт або звернутися до сімейного лікаря.

У Лисичанську зі станції швидкої медичної допомоги на виклики виїжджають 4 бригади. Нещодавно закупили 6 нових автомобілів, які обладнані мобільним кисневим концентратором, дефібрилятором, кисневими масками та ін. обладнанням.

Як розповів завідувач відділу медицини катастроф Євген Манько, всі виклики тепер диспетчери розподіляють на 4 категорії. Однак, в роботі швидкої допомоги кардинально нічого не змінилося.

Зазначається, що за перші 3 дні нового 2021 року на Луганщині швидка медична допомога виїжджала на виклики більше тисячі разів.

Нагадаємо, коронавірус продовжує встановлювати сумні "рекорди" на Луганщині. У Сєвєродонецьку та Лисичанську рівень захворюваності зашкалює.

Читайте також:

Мороз, дощі, ожеледь та туман: прогноз погоди на найближчі дні для Луганщини

В Україні почався посилений карантин зимових канікул: Кабмін оновив список заборон

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик