08.01.2021, 23:02

Більше не друкуються: які гроші зникнуть у 2021 році в Україні і що їх замінить

деньги

Українцям варто готуватися до того, що незабаром деякі "популярні" банкноти можуть зникнути з обороту.

Зокрема, в НБУ попередили, що банкноти номіналом 1, 2, 5 та 10 гривень більше не друкуються в міру зносу, передає Час Пік з посиланням на матеріал "OBOZREVATEL".

Замість цього випускаються монети відповідного номіналу. Це не означає, що в 2021 році не можна буде розплатитися 5 або 10 гривнями, але їх в обороті стане значно менше.

Найбільш активно на даний момент проходить заміна банкнот в 1 та 2 гривні. Ті, що потрапляють в банки, вже в обіг не повертаються.

Одна з причин, по якій НБУ здійснює заміну паперових грошей на монети - дешевизна виробництва. Паперові гроші дрібних номіналів "придатні до використання" рік-півтора, а монети служать до 20 років.

Це дозволить економити до 1 млрд гривень щорічно.

Однак не всі українці раді таким змінам. Багато хто скаржиться, що монети дуже схожі між собою і ними не зручно розплачуватися. НБУ намагається на це реагувати.

"З точки зору розміру є певна критика, яку я також поділяю. Але мені здається, що НБУ надалі реагуватиме на такі речі. Дійсно, монети різного номіналу повинні більш істотно відрізнятися одна від одної", - цитує ресурс члена Ради НБУ Василя Горбаля.

Читайте також: Зарплати, пенсії, соцвиплати на банківських картах українців можуть заарештувати: НБУ зробив важливу заяву

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: