10.01.2021, 17:27

Про підготовку вбивства Шеремета Україну попереджали ще в 2012 році, - колишній білоруський спецназівець

Марина Началова | Все новости автора
шеремет белорусские пленки

Про підготовку вбивства журналіста Павла Шеремета стало відомо в 2012 році, коли були зроблені скандальні аудіозаписи розмови в кабінеті начальника КДБ Білорусі.

Про це розповів в інтерв'ю російській "Новой газете" колишній офіцер білоруського спецназу Ігор Макар, передає Час Пік.

Нагадаємо, саме Макар оприлюднив записи прослуховування, які свідчать про те, що керівництво Білорусі санкціонувало вбивства політичних опонентів за кордоном, в тому числі і Павла Шеремета.

Макар заявив, що запис отримав від своїх анонімних джерел в КДБ тоді ж, коли вона була зроблена, - в 2012 році. На той момент Макар вже знаходився в еміграції, але підтримував контакти з багатьма білоруськими силовиками.

За словами екс-спецназівця, тоді він передав запис американським дипломатам, оскільки на запису звучало ім'я одного його друга Олега Алкаєва, колишнього начальника СІЗО № 1 Мінська, який також виїхав з Білорусі. Алкаєв проживав у Берліні і нібито особисто попереджав Павла Шеремета.

"Він не знав змісту того запису, але оскільки його життю загрожувала небезпека, то він просто зіставив факти - книгу «Розстрільна команда» вони писали разом - і припустив, що Шеремету теж може загрожувати небезпека. Павло щільно займався розслідуванням вибуху в мінському метро в 2011 році і взагалі був подразником для цього диктаторського режиму, так що він був попереджений. На жаль, Павла все-таки вбили", - заявив Макар.

Він зазначив, що в 2012 році Шеремет тільки збирався переїжджати в Україну.

"Але я знаю, що інформація була передана і в Російську Федерацію, і в Україну, і навіть в білоруський МЗС", - повідомив Макар.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик