10.01.2021, 21:36

Страшний день 11 січня: що категорично забороняється робити

Марина Началова | Все новости автора
страшный день 11 января

У старі часи наші предки вважали найстрашнішим днем року 11 січня. Вважалося, що в цей день темні сутності особливо сильні.

Негативний ареол цей день отримав тому, що в православ'ї він присвячений вельми трагічним подіям: 11 cічня церква вшановує пам'ять 14 тисяч вифлеємських немовлят, передає Час Пік.

Як розповідається в Євангелії від Матвія, волхви, які принесли дари немовляті Ісусу, відмовилися повідомити царю Іудеї Іроду про місцезнаходження новонародженого Спасителя. Тоді Ірод наказав убити в Віфлеємі всіх дітей у віці до двох років, а Йосип та Марія з Ісусом змогли втекти в Єгипет.

У народі 11 січня називали днем ​​побиття немовлят, або страшним днем. За переказами, у страшний день нечисть штовхає людей на підлі вчинки і губить всі плани. За повір'ям, не можна в цей день займатися важливими справами, а також лаятися і сваритися.

У цей день було прийнято залишатися вдома і розповідати дітям казки і загадувати загадки. Зайвий раз на вулицю намагалися не виходити, особливо після заходу сонця. Вважалося, що нечисть, яка, за повір'ями, під час зимових святок і так ходить по землі, в страшний день отримує повну силу.

Наші предки особливо боялися в цей день за дітей, намагалися не відпускати їх від себе ні на крок. Строго заборонялося ходити в ліс, а також відправлятися в далеку дорогу.

Дуже поганою прикметою вважалося в цей день розсипати сіль - весь рік в такому випадку буде в сльозах. Заборонялося голосити, охати-ахати, щоб не накликати біду. Також не можна було відкривати двері після першого стуку, щоб не впустити в дім хвороби.

Раніше була традиція у цей день розпалювати у дворах багаття, щоб спалити всі прикрощі та сум.

Читайте ще: Де не можна зберігати гроші: найбільш несприятливі місця в квартирі

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик