16.01.2021, 08:47

Віялові відключення електроенергії: чи готуватися українцям до перебоїв зі світлом

Веерные отключения электроэнергии

З'явилася інформація, що в Україні можливе введення графіка аварійних відключень електроенергії через значне похолодання. У НЕК "Укренерго" прокоментували чутки про введення "віялових" відключень електрики.

Колишній народний депутат, журналіст Сергій Висоцький заявив, що "Укренерго" підготувало план віялових відключень електроенергії, повідомляє Час Пік.

На своїй сторінці у Facebook він оприлюднив документ, заявивши, що це копія листа від голови правління "Укренерго" до в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка з проханням узгодити застосування графіків обмеження споживання електричної потужності (ГОМ) в період 14-19 січня.

За словами журналіста,"останній раз віялові відключення електроенергії відбувалися в Україні наприкінці 90-х".

"До мене в руки потрапив один документ. Це лист від голови правління "Укренерго" до в.о. міністра енергетики Юрія Вітренко. Цим листом "Укренерго" просить міністерство погодити план віяльних відключень електроенергії. В цьому листі "Укренерго" в тому числі визнає, що на складах недостає вугілля для того, щоби підтримувати генерацію у період морозів.

Останній раз віяльні відключення електроенергії відбувалися в Україні в кінці 90-х...",- пише Висоцький.

"Укренерго" спростувало чутки про те, що в Україні можуть початися віялові відключення електроенергії. На офіційній сторінці "Укренерго" з'явився коментар з цього приводу.

"Зважаючи на появу в пресі публікацій щодо нібито можливості введення графіку аварійних відключень, повідомляємо, що такі заходи наразі не плануються.

Щодо використання іншого інструменту, а саме графіків обмеження потужності (ГОП), зазначаємо, що даний інструмент не має жодного відношення до так званих "віялових відключень" і не передбачає відключення споживачів...

При цьому, виходячи з поточної ситуації в енергосистемі, введення таких графіків під час періоду низьких температур також не планується", - йдеться у ]]>заяві]]> компанії.

Народний депутат від партії "Батьківщина" Михайло Волинець вважає, що в Україні можуть початися віялові відключення електроенергії через брак вугілля на складах ТЕС, які можуть призвести до пошкодження мереж і систем в Україні. 

За його словами, "Укренерго" вже розглядає можливість введення аварійних відключень електроенергії.

"Ми можемо так докотитися до віялових відключень електроенергії. У нас вугілля на складах теплових електростанцій – 670 тисяч тон. У цей же час в минулому році було 2,5 мільйони тон. Зараз в чотири рази менше. І "Укренерго" уже готувало відповідний проєкт документа, щоб дозволити зменшити споживання електроенергії в Україні під час посилення морозів.

Можете уявити – споживання має зростати, а вони збираються обмежувати. Оце найстрашніше – тому що і системи можуть вийти з ладу, мережі і багато іншого", – заявив Михайло Волинець у програмі "Політклуб" в ефірі "5 каналу".

Нагадаємо, в Україні з 1 січня 2021 року була скасована пільгова ціна на електроенергію для населення.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик