16.01.2021, 09:30

В Україні з 16 січня вся сфера обслуговування переходить на державну мову

В Украине с 16 января вся сфера обслуживания переходит на государственный язык

В Україні 16 січня набула чинності норма Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Тепер усі постачальники послуг, незалежно від форми власності, зобов'язані обслуговувати споживачів українською мовою.

Документ передбачає, що всі постачальники послуг, незалежно від форми власності, зобов'язані обслуговувати споживачів українською мовою. Це стосується супермаркетів, інтернет-магазинів, кафе, банків, АЗС, аптек і т.д., повідомляє Час Пік.

Виробників і продавців в Україні зобов'язують надавати споживачам інформацію про товари, роботи або послуги державною мовою. Але така інформація може дублюватися будь-якою іншою мовою.

А це означає, що:

- всі підприємства, установи, організації (магазини, інтернет-магазини, салони, торгові центри тощо) мають обслуговувати і надавати всю інформацію насамперед державною мовою;

- виробники (виконавці, продавці) в Україні підприємств усіх форм власності надають споживачам інформацію про вироби (товари), роботи або послуги державною мовою;

- у разі якщо, крім державної мови, інформація про товари та послуги надається також іншими мовами, обсяг інформації про товари та послуги державною мовою не може бути менше, ніж обов'язковий обсяг інформації.

Тільки на прохання клієнта його персональне обслуговування може здійснюватися іншою мовою.

У разі порушення прав на отримання інформації та послуг українською мовою необхідно звертатися до мовного омбудсмена.

За таке порушення Уповноважений із захисту державної мови або його представник складає акт про результати здійснення контролю за використанням державної мови та оголошує попередження та вимогу усунути порушення протягом 30 днів від дати складання акта.

За повторне протягом року порушення Уповноважений накладає на суб'єктів господарювання штраф у розмірі від 5100 до 6800 грн.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: