16.01.2021, 11:59

Як "ловили кайф" індіанці майя: цікаве відкриття археологів

Как "ловили кайф" индейцы майя

Вчені з Університету штату Вашингтон (WSU) проаналізували вміст 14 мініатюрних керамічних судин майя, щоб отримати уявлення про вживання наркотиків стародавньою цивілізацією.

Судини були знайдені у 2012 році при розкопках на околиці Мериди в Мексиці. Контейнер з судинами був похований більше 1000 років тому. Про це повідомляється на сайті Express, передає Час Пік.

"Коли ви знаходите щось дійсно цікаве, наприклад, непошкоджений контейнер, це викликає почуття радості. Зазвичай вам пощастило, якщо ви знайдете нефритову намистину. Є буквально тонни черепків глиняного посуду, але цілих судин мало, і вони відкривають багато цікавих дослідницьких можливостей", - сказав провідний автор дослідження, антрополог Маріо Циммерманн.

Вчені після ряду експертиз крім висушених сортів тютюну Nicotiana tabacum та N. rustica виявили сліди "нетабачної" рослини, відомої як мексиканська календула.

На думку експертів, календулу змішували з тютюном - тоді дим був більш м'яким і мав розслабляючу дію, як у легких наркотиків.

Маріо Циммерманн вважає, що дослідження прокладає шлях майбутнім дослідженням, що вивчають інші типи психоактивних та непсихоактивних рослин, які споживали древні цивілізації. 

"Методи аналізу, розроблені у співпраці між Департаментом антропології та Інститутом біологічної хімії, дають нам можливість досліджувати вживання наркотиків у стародавньому світі, як ніколи раніше", - сказав вчений.

Как "ловили кайф" индейцы майя Как "ловили кайф" индейцы майя

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик