17.01.2021, 18:08

Накопичувальна пенсія в Україні: як планують стягувати відрахування і чи стануть українці багатшими в старості

Марина Началова | Все новости автора
накопительная пенсия украина

Солідарна пенсійна система, яка зараз діє в Україні, зжила себе. Уже сьогодні Пенсійний фонд знаходиться в постійному дефіциті, більшість пенсіонерів не можуть нормально прожити на свої виплати, а нинішня молодь взагалі ризикує залишитися без пенсії в старості.

Українська влада вважає, що виходом з глухого кута стане впровадження накопичувальної пенсії, передає Час Пік.

Дві пенсії замість однієї?

Законодавці поки не прийшли до єдиної думки, як це буде виглядати. Передбачається, що працюючі громадяни будуть відраховувати певний відсоток своєї зарплати на рахунок, де гроші будуть зберігатися (а в кращому випадку - ще й інвестуватися) до тих пір, поки власник рахунку не досягне пенсійного віку.

Попередньо планується, що рахунки для пенсійних накопичень будуть відкриватися в приватних фондах, при цьому громадянин ще й матиме право отримувати виплату з державного Пенсійного фонду, тобто одержуватиме фактично дві пенсії.

У Верховній Раді придумали, звідки братимуть фінансування накопичувальних пенсій

Одним зі спірних питань в темі впровадження накопичувальних пенсій є джерела фінансування. Зокрема, українців турбує, скільки додатково будуть утримувати з зарплат.

Глава парламентського комітету з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів Галина Третякова повідомила виданню ]]>LIGA.net]]>, що внески на накопичувальні пенсії будуть братися з Єдиного соціального внеску та податку на доходи фізосіб - з кожного з цих джерел буде перераховуватися на накопичувальну пенсію по 2%. Підвищення податків при цьому не планується.

Як зазначила Третякова, це - компромісне рішення, досягнуте разом з Мінсоцполітики для запобігання підвищенню навантаження на бізнес. За словами Третякової, її комітет уже отримав від Мінсоцполітики оновлений текст відповідного законопроекту (2683д).

Нардеп повідомила, що буде створений спеціальний держорган - центральний адміністратор, який буде адмініструвати рахунки для накопичувальних пенсій. Третякова також зазначила, що з головою Нацбанку є домовленість, що до другого рівня накопичувальних пенсій допустять банки і банківські депозити і, ймовірно, страхові компанії.

За словами Третякової, до кінця лютого законопроект про накопичувальні пенсії внесуть у Раду, а до кінця 5-ї сесії є шанс, що документ ухвалять у цілому.

Частина українців вже отримують додаткові пенсії

Тим часом 86 тисяч громадян в Україні отримують додаткову пенсію з недержавних пенсійних фондів, повідомляється в звіті Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку.

Всього станом на кінець третього кварталу 2020 року накопичувальні пенсійні рахунки були у 880 400 осіб. За даними ПФУ, на 1 січня 2020 року держпенсії отримувало 11,07 млн ​​осіб. Таким чином, додаткові пенсійні виплати отримує один з 128 українських пенсіонерів.

Яким буде розмір накопичувальної пенсії: оцінки експертів не обнадійливі

Навряд чи добробут українців сильно покращиться в разі впровадження накопичувальної пенсії, вважають фахівці в області економіки. Так, експерт з питань пенсійного забезпечення Михайло Вулах в ефірі каналу "Україна 24" розповів, що надбавка до пенсії складе всього кілька сотень гривень.

Як зазначив Вулах, 4% від середньої зарплати 10 000 грн - це 400 грн на місяць, а за рік накопичиться близько 5000 грн. За 30 років трудового стажу таким чином вдасться накопичити приблизно 150 тисяч грн: сума в масштабах життя не дуже велика, до того ж її купівельна спроможність навряд чи буде такою ж через 30 років, як сьогодні.

"Якщо молодий 35-річний чоловік вийде через 30 років на заслужену пенсію і буде витрачати ці кошти, і, наприклад, проживе ще хоча б 20 років, то 150 тис. грн на 20 років - це 7,5 тис. грн на рік, тобто приблизно 600 грн на місяць. І говорити, що це буде гідна пенсія, не можна навіть сьогодні, а не те що через 30 років", - заявив Вулах.

Українці не вірять в успішну реформу пенсійної системи

Прості українці також не налаштовані оптимістично з приводу накопичувальної пенсії - в першу чергу через непередбачувану економічну і політичну ситуацію в країні. До того ж далеко не всі готові довірити свої гроші приватним фондам, які в будь-який момент можуть "лопнути".

Українці вважають, що щоб відкладені на старість кошти не знецінилися, їх потрібно вигідно інвестувати, а з цим у нашій країні також можуть виникнути проблеми.

Читайте ще: Що буде з пенсійним віком в Україні у 2021 році і кому доведеться працювати довше

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: