18.01.2021, 18:32

Уряд обмежив ціни на газ, але "тарифні" протести не припиняються: чим незадоволені українці

Марина Началова | Все новости автора
тарифные протесты

Сьогодні Кабмін прийняв рішення, що ціна на газ для населення не може бути вище, ніж 6,99 грн/кубометр. Незважаючи на це рішення, в Україні тривають "тарифні" протести.

Час Пік дізнався, де сьогодні люди вийшли протестувати і чого вимагають українці від уряду.

Кабмін встановив граничну ціну на газ для населення

На позачерговому засіданні 18 січня уряд прийняв рішення, яким ціна на газ для населення обмежується 6,99 грн за кубометр. Як зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, така ціна буде діяти до завершення опалювального сезону або до завершення карантину.

За словами Шмигаля, дане рішення дозволить знизити суми в платіжках в середньому на 30%, а деяким українцям - до 40%. Шмигаль зазначив, що якщо в 2018-2019 роках платіжки за комуналку в середньому становили 75% від тодішньої мінімальної зарплати, то тепер, після встановлення граничного тарифу, платіжки українців складатимуть приблизно 40% від мінімальної зарплати.

Крім того, Шмигаль повідомив, що в подальшому Уряд зобов'яже всі газопостачальні компанії представити свої річні продукти для населення, щоб люди змогли підписати річний контракт і заздалегідь розуміти ціни в платіжках.

...Але українці продовжують протестувати

"Тарифні" протести, які розгорілися в Україні тиждень тому, тривають в деяких регіонах і сьогодні.

Так, у Полтаві протестувальники перекрили трасу Київ-Харків. Рішення уряду про ціну газу 6,99 гривень там назвали "подачкою". Учасники акції вимагали знизити тариф на газ до 2 грн за кубометр, а також знизити тарифи на інші комунальні послуги.

Також, як повідомив нардеп Михайло Волинець, мітингувальники вимагали направляти газ українського видобутку виключно на потреби українських споживачів, що, за словами протестувальників, дозволило б знизити ціну на газ.

Протестували сьогодні і в Чернівецькій області: там мітингувальники перекривали рух в селах Мамаївці, Дубівці, Берегомет, Неполоківці, Оршівці та в місті Кіцмань. Вимоги у буковинців ті ж - врегулювати тарифи на всі житлово-комунальні послуги.

Зниження ціни на газ - дійсно "подачка"?

Вихваляючись "вольовим" рішенням про граничну ціну на газ, уряд скромно мовчить про плату за транспортування газу, яка, як відомо, йде окремою платіжкою.

Так, колишній віце-прем'єр-міністр Павло Розенко в ефірі одного з телеканалів заявив, що зниження ціни відчують далеко не всі.

"Все, що говорять Шмигаль і Зеленський, - відверта брехня, адже це зниження буде стосуватися невеликої кількості наших співвітчизників, які використовують газ як опалення. За моїми підрахунками, це буде стосуватися максимум 1,5 мільйона громадян", - сказав Розенко.

Він зазначив, що зниження тарифу відчують ті споживачі, які платили за газ за ціною вище ніж 7,22 - 7,50 грн за кубометр.

"Давайте говорити чесно: мова йде не про 6,99, мова йде про 6,99 + ще майже 1,80 за доставку. Тобто вся ціна газу буде досягати 9 гривень за кубометр", - додав Розенко.

Українці висловлюють у соцмережах свою думку про тарифи​​​​​​​

Користувачі Фейсбуку залишають коментарі на сторінці Шмигаля, і, судячи з дописів, у громадян багато питань до розпіареного зниження ціни на газ.

Зокрема, українці відзначають, що в минулих роках, з якими в Кабміні порівнюють нинішній стан справ, не було окремої плати за транспортування газу. До того ж про зниження тарифів на електрику, воду, опалення в уряді не говорять.

Висновок: зниження вартості комуналки - не для всіх і не назавжди​​​​​​​

На що ж в дійсності можуть розраховувати українці? По-перше, після закінчення опалювального сезону або карантину (дивлячись що закінчиться раніше), ціни на газ повернуться до ринкових.

По-друге, гранична ціна 6,99 грн за кубометр - це не "стеля", адже платити доведеться ще й за транспортування, тариф на яке, до слова, також пообіцяли обмежити показником не вище 1,79 грн/кубометр.

По-третє, газ не подешевшає для тих, хто і так платив за тарифом менше 6,99 гривень. А з тих, для кого тариф все-таки істотно знизиться, реально відчують зниження ціни ті, хто використовує газ у великих обсягах, тобто для опалення.

По-четверте, подорожчав в Україні не тільки газ, а й інші комунальні послуги. В уряді анонсували механізм компенсації підвищення тарифу на електроенергію, але, знову ж таки, не для всіх, а тільки тим, хто користується електроопаленням.

Тож "тарифні" протести, судячи з усього, будуть тривати й далі, поки влада не погодиться зробити більше кроків для полегшення життя простих громадян.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик