20.01.2021, 08:37

Завищені ціни на газ для населення: АМКУ відкрив справу проти 6 газзбутів

АМКУ

Антимонопольний комітет України відкрив справу проти шести газзбутів у зв'язку з ознаками зловживання монопольним становищем при формуванні ціни на газ для населення.

Північне міжобласне територіальне відділення АМКУ 19 січня за ознаками зловживання монопольним становищем при формуванні ціни на газ для населення відкрило справи проти шести газопостачальних компаній. Про це повідомляється на ]]>сайті]]> АМКУ, передає Час Пік.

Цінові пропозиції газопостачальних компаній для населення у середньому перевищували ціни їх конкурентів на ринку до 40%.

"Наразі виявлено, що цінові пропозиції відповідачів-монополістів на природний газ для потреб населення з листопада 2020 року по січень 2021 року в середньому перевищували ціни їх конкурентів на ринку до 40%. Наприклад, ціна газу у "Київоблгаз збут" була вищою за ціну, запропоновану "ГК "Нафтогаз України", на 2,54 грн за 1 м3 (38,52%). А різниця з цінами ТОВ "Мегаватт енерго" взагалі становила аж 43,41%: ця компанія пропонувала населенню куб газу дешевше на 2,76 грн", – йдеться у повідомленні.

Як повідомив глава Північного міжобласного відділення АМКУ Олексій Хмельницький на своїй сторінці у Facebook, справу відкрито щодо "Київоблгаз Збут", "Житомиргаз Збут", "Чернігівгаз Збут", "«Черкасигаз Збут", "Уманьгаз Збут" та "КиївГазЕнерджи".

"Купувати газ на 40% дешевше можна було вже минулого року. З моменту коли ринок газу відкрився для населення. Точніше, мав би працювати. Бо ціну, яку виставляли останні три місяці деякі газзбути, ніяк не можна назвати ринковою.

Ринкова ціна - результат конкуренції. А коли постачальник, використовуючи своє монопольне положення, продає на 2-2,5 гривні за кубометр дорожче, ніж конкуренти і дорожче, ніж середньозважена ціна - це вже не ринок. З точки зору конкурентного законодавства це - ознака зловживання власним монопольним положенням", - написав Олексій Хмельницький.

В АМКУ додали, що подібні факти виявлені і в інших регіонах країни, дослідження щодо них вже завершуються територіальними відділеннями комітету.

Читайте також: В Україні критична ситуація із запасами вугілля на складах ТЕС: чи чекати віялових відключень світла

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: