20.01.2021, 17:02

Українців готові почати вакцинувати від COVID-19 в лютому, але люди не хочуть робити щеплення навіть безкоштовно

Марина Началова | Все новости автора
вакцина

Уряд України розраховує, що вже в лютому 2021 року в країні почнеться вакцинація населення від COVID-19. При цьому саме населення не поділяє ентузіазму влади: більше половини українців робити щеплення не хочуть.

Час Пік дізнався про плани уряду України щодо масової вакцинації і настроїв населення з цього приводу.

МОЗ анонсував старт вакцинації на лютий

Нещодавно міністр охорони здоров'я Максим Степанов на зустрічі з депутатами фракції "Слуга народу" заявив, що вакцинація від COVID-19 в Україні почнеться в середині лютого.

Очікується поставка в Україну 910 тисяч доз антиковідної вакцини, з них 210 тисяч доз - вакцини Pfizer-BioNTech, які наша країна повинна отримати на початку лютого в рамках ініціативи COVAX. Ще 700 тисяч доз китайської вакцини Sinovac оплачені з бюджету - поставка буде здійснена в Україну, якщо підтвердиться ефективність вакцини більше 70%.

На першому етапі збираються вакцинувати 367 тисяч українців: це будуть медики, які працюють безпосередньо з коронавірусом, військові в зоні ООС, а також люди похилого віку і персонал в геріатричних установах. Другий етап вакцинації планують на кінець березня: тоді щеплення повинні отримати 2,5 мільйона осіб - інші медпрацівники, літні люди і ті, хто має супутні захворювання.

Планують створити реєстр вакцинованих від COVID-19

Глава парламентського комітету з питань охорони здоров'я Михайло Радуцький заявив, що в Україні буде створено реєстр вакцинованих від коронавіруса.

"Це потрібно з багатьох причин. По-перше, ми повинні знати кількість вакцинованих, і без реєстру це буде дуже важко зробити. По-друге, ми повинні відслідковувати ускладнення, які можуть виникнути після вакцинації. По-третє, міністерство все-таки розробляє можливість видачі електронних паспортів вакцинованих", - повідомив Радуцький.

Українців закликали не поспішати вакцинуватися за свій рахунок

Держава зацікавлена ​​в тому, щоб безкоштовно вакцинувати всі верстви населення, заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко.

"Тому на перших етапах не потрібно навіть розглядати можливість проведення щеплення за власний рахунок у приватних структурах. Оскільки ми зацікавлені і маємо ресурс викуповувати всю вакцину, яка буде потрапляти на ринок України", - сказав Ляшко в ефірі одного з телеканалів.

За словами головного санлікаря, говорити про потенційну вакцинацію за свій рахунок можна буде мінімум у другому півріччі 2021 року, і то не факт.

Більшість українців не хочуть вакцинуватися від COVID-19 навіть безкоштовно

Про це свідчать результати соцопитування, проведеного групою "Рейтинг" у січні. Так, готові робити щеплення від коронавіруса, якщо вакцина буде доступна в аптеках - 39% українців, не готові - 56%. За умови, що щеплення буде безкоштовним, готові вакцинуватися - 43%, не готові - 52%.

Соціологи відзначають, що підтримка безкоштовної вакцинації в динаміці впала (в листопаді безкоштовні щеплення підтримували 55%). Натомість кількість тих, хто готовий зробити щеплення платною вакциною, дещо зросла.

Противників вакцинації відносно більше серед представників середньої вікової групи (30-49 років), жінок, мешканців малих міст і тих, хто не боїться захворіти.

Українці - владі: "Почніть з себе"​​​​​​​

Українці висловлюють у соцмережах свою думку про майбутню вакцинацію. Помітна недовіра населення до якості і ефективності вакцини, яку закуповує уряд, зокрема, питання викликав китайський препарат, який закуповують за бюджетні кошти.

Користувачі мережі пишуть, що не хочуть бути "піддослідними кроликами", і закликають представників влади подати приклад і зробити щеплення спочатку собі.

Як уже повідомлялося, Рада зареєструвала законопроект, який може прискорити реєстрацію вакцин від COVID-19.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик