21.01.2021, 16:37

"Соціальна справедливість у тарифах": що буде з цінами на опалення та гарячу воду

тарифы

20 січня під головуванням прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля відбулася нарада з питань тарифної політики у сфері централізованого теплопостачання.

Яке рішення було прийнято за підсумками засідання і як це позначиться на зростанні комунальних тарифів, розповість Час Пік.

У нараді брали участь члени Асоціації міст України під головуванням Віталія Кличка, міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, т.в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко, заступник голови Офісу президента Кирило Тимошенко, заступник голови Офісу президента Юлія Свириденко, голова НКРЕКП Валерій Тарасюк, голова правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв, а також народні депутати та інші особи.

Що буде з тарифами на опалення та гарячу воду?

За даними ]]>Урядового порталу]]>, учасники наради домовилися напрацювати проект спільного Меморандуму, який регламентуватиме наступні домовленості:

  • тарифи на тепло та гарячу воду в цьому опалювальному сезоні залишаться незмінними;
  • проведення спільної роботи над реструктуризацією заборгованості перед НАК "Нафтогаз" , яка утворилася через різницю між виручкою ТКЕ і тарифною виручкою (так звана "різниця в тарифах");
  • теплокомуненерго зможуть укладати річні договори з НАК "Нафтогаз" за вигідною ціною.

Коли Меморандум почне працювати?

Прем'єр-міністр за підсумками наради дав доручення до 25 січня підготувати та подати Кабінету Міністрів проект Меморандуму про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та гарячої води в Україні.

Дану інформацію також підтвердив Віталій Кличко у Facebook.

"У понеділок має бути підписаний Меморандум між урядом, АМУ та представниками парламенту про алгоритм виведення сфери теплопостачання з кризової ситуації, викликаної коливанням ціни на газ в Україні. Зокрема, першочергових кроків з врегулювання питання різниці в тарифах на тепло, а також компенсації збитків підприємствам теплопостачання", - написав Кличко.

Що робити з платежами за січень?

На засіданні уряду 20 січня Шмигаль зазначив, що січневе підвищення тарифів для українців пройде непомітно. Зокрема, це стосується тих, хто встиг оформити субсидії. Якщо хтось цього зробити не встиг - потрібно поквапитися.

"Всі, хто отримують субсидії, практично не відчують подорожчання комуналки в січні. У той же час я закликаю тих, хто не має субсидій, але для кого комуналка є істотними витратами для сімейного бюджету, подаватися на таку допомогу вже сьогодні", - заявив Шмигаль.

Зростанню тарифів - бій, або Як влада вирішує "незручні" проблеми

20 січня на сайті офісу президента з'явилася публікація з назвою ]]>"Президент відстоює соціальну справедливість в тарифах"]]>. Зазначається, що уряд вже напрацював інструмент для тимчасового зниження тарифів на газ до 6,99 гривень за кубометр.

Разом з тим, певна частина населення отримує послуги з опалення через теплокомуненерго. Ціноутворення на опалення в регіональних теплокомуненерго значно складніше, а тому ціни для населення, яке отримує опалення через ці структури, бувають істотно вище. Ось і було проведено урядову нараду з представниками органів місцевого самоврядування. У цьому, як повідомляється, заслуга Зеленського.

"Президент України дав завдання тісно співпрацювати з регіональними лідерами для зниження ціни на газ для всього населення. Ми будемо робити все можливе для встановлення соціальної справедливості в ціноутворенні на опалення. Більше того, не сумніваюся, що ми знайдемо взаєморозуміння з керівниками територіальних громад", - зазначив радник керівника Офісу президента Тимофій Милованов.

Чи раді українці впровадженню "соціальної справедливості в тарифах"?

Публікація Віталія Кличка в Facebook з новиною про те, що опалення і гаряча вода протягом опалювального сезону не подорожчають, зібрала безліч коментарів. Як з'ясувалося, більша частина українців не дуже й рада тому, що відбувається. Хтось вважає, що якість надаваних комунальних послуг залишає бажати кращого, а хтось переживає, що вирішення проблеми носить тимчасовий характер, і тому в наступному опалювальному сезоні слід чекати "сюрпризів".

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик