22.01.2021, 09:35

У Молдові закон про особливий статус російської мови визнано неконституційним

Конституционный суд Молдовы

Конституційний суд Молдови визнав незаконним іта скасував закон, який наділяв російську мову в країні статусом мови міжнаціонального спілкування.

Конституційний суд Молдови 21 січня розглянув звернення трьох опозиційних депутатів щодо закону "Про функціонування мов на території Молдови" і визнав неконституційним закон про особливий статус російської мови як мови міжнародного спілкування, повідомляє Час Пік з посиланням на зарубіжні ЗМІ.

"Надаючи російській мові статус, аналогічний статусу румунської мови, оспорюваний закон знижує інтегруючу силу офіційної мови. Переважне ставлення до російської мови порівняно з іншими мовами етнічних меншин шляхом позиціонування її на рівні державної мови суперечить ст. 13 Конституції... Оспорюваний закон не містить стабільної, стійкої та чітко визначеної мовної політики з точки зору конституційних вимог. Відсутність такої політики шкодить інтересам суспільства.

Суд визнав неконституційним закон №234 від 16 грудня 2020 року про функціонування мов, якими розмовляють на території Республіки Молдова. Це рішення остаточне, його не може бути оскаржено, воно набуває чинності з дати ухвалення", – йдеться у повідомленні, розміщеному на сайті КСМ.

До Конституційного суду зверталися члени парламенту, депутати "Платформи Гідність та правда" Октавіан Цику, Діна Плингеу і Марія Чобану.. На їхню думку, використання російської мови для міжетнічних відносин не дасть інтегрувати нацменшини у молдавське співтовариство. 

"Якщо ми будемо використовувати російську для міжетнічних відносин, ми ніколи не інтегруємо нацменшини в молдавський політичний дизайн. На це завжди впливатиме геополітична повістка... Це точка неповернення, або ми йдемо до незалежності, або ми залишаємося придатком", - заявив Цику.

Нагадаємо, парламент Молдови ухвалив закон про статус російської мови 16 грудня, незадовго до інавгурації президентки Майї Санду. Закон передбачав, що жителі Молдови можуть звертатися в держустанови, органи держвлади і підприємства російською або державною мовою. Крім того, держслужбовців можуть зобов'язати за запитом громадян надавати переклад документів на російську мову, приймати заяви російською і надавати інформацію тією мовою, якою написано заяву.

Також в документі було сказано, що"держава повинна створювати всі умови для використання та розвитку російської мови як мови міжнаціонального спілкування".

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик