24.01.2021, 15:50

6 років тому російські "Гради" обстріляли Маріуполь: фото, відео

Марина Началова | Все новости автора
обстрел мариуполя градами

24 січня 2015 року російські окупаційні війська з реактивної артилерії обстріляли житлові масиви Маріуполя, внаслідок чого загинуло три десятки людей та близько сотні було поранено.

Прес-служба Генерального штабу ЗСУ розповіла, як це було, передає Час Пік.

Серія обстрілів житлових кварталів міста Маріуполь із лівобережжя річки Кальміус з РСЗВ «Град» і «Ураган» збройних сил Російської Федерації відбулась 24 січня 2015 року. Перший обстріл відбувся близько 09:25. Було обстріляно житловий мікрорайон «Східний» та блокпост Збройних сил України в селищі Виноградне.

За остаточною інформацією СБУ від 7 травня 2018 року, загинуло 29 людей, поранено 92 громадян, серед загиблих та поранених родини, діти, підлітки.

Служба безпеки України здобула докази вчинення російськими військовими злочинів проти людяності – проти мирного населення Донбасу. Російська батарея, з якої здійснювався обстріл, перебувала неподалік від селища Безіменне - на території, що контролюється російськими терористами.

Напад здійснювався силами артилерійського дивізіону московських терористів у складі 4 артилерійських батарей, озброєних САУ «Тюльпан» та установками «ГРАД».

Вогонь було відкрито за наказом офіцера ЗС РФ з позивним «Горець».

Після обстрілів артилерійські батареї були сховані у селищі Маркіне, а потім вцілілі російські військові та техніка за командою, що надійшла від Південного військового округу РФ, з метою приховати злочини були виведені на територію Росії за сприяння прикордонної служби ФСБ РФ.

Ще одним доказом, що до злочину причетна Росія, є використання під час планування та вчинення обстрілів Маріуполя надсучасних систем супутникового зв’язку 5 покоління «Бєлозьор», які є лише у Російської Федерації, зазначили у Генштабі ЗСУ.

Обережно, шокуюче відео!

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик