26.01.2021, 18:20

Свіжі політичні рейтинги: Розрив між Порошенко і Зеленським скорочується, підтримка "Слуг народу" котиться вниз

Марина Началова | Все новости автора
рейтинг

Соціологи пильно відстежують політичні настрої українців. Згідно з даними опитувань, рейтинги чинної влади продовжують падати, в той же час зростає підтримка опозиційних політсил.

У січні 2021 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС) провів чергове всеукраїнське опитування громадської думки, передає Час Пік.

Кого б українці обрали президентом сьогодні

Загальний підсумок опитування поки що без несподіванок: якби вибори президента проводилися у другій половині січня 2021 року, більшість українців обрали б Володимира Зеленського. За чинного голову держави готові проголосувати 13,4% серед усіх респондентів і 19,8% серед тих, хто визначився з вибором.

На другому місці - Петро Порошенко, якого підтримали б 10,6% серед усіх респондентів і 15,7% серед тих, хто визначився з вибором.

Далі йдуть Юлія Тимошенко (відповідно, 8% і 11,8%), Юрій Бойко (7,4% і 11%), Ігор Смешко (6% і 8,9%), Віктор Медведчук (5% і 7,5%), Володимир Гройсман (3,9% і 5,8%).

При моделюванні другого туру президентських виборів респондентам пропонували два варіанти: Зеленський і Порошенко та Порошенко і Бойко.

У парі Зеленський і Порошенко 30,6% серед усіх респондентів підтримали б Зеленського, а за Порошенка віддали б свій голос 24,9% респондентів. У перерахунку до тих, хто визначився з вибором, 55,2% підтримали б Зеленського, а 44,8% – Порошенка. Різниця між кандидатами перевищує похибку, тому в такій парі станом на кінець січня набирає більше Зеленський.

У парі Бойко і Порошенко 33,9% серед усіх респондентів проголосували б за Бойка, а 30,1% – за Порошенка. Серед тих, хто визначився з вибором, 53% голосують за Бойка, 47% – за Порошенка. Утім, різниця між кандидатами – в межах похибки, тому формально за результатами опитування вони мають приблизно однакову підтримку, зазначили у КМІС.

Як змінилися рейтинги політиків за останній місяць

Цікаво розглянути рейтинги політиків у динаміці. У порівнянні з соцопитуванням, яке КМІС проводив у грудні 2020 року, рейтинг Зеленського помітно "просів" (27% тоді проти 19,8% сьогодні).

У той же час за місяць на 2% піднявся рейтинг Порошенка (грудень - 13,7%, січень - 15,7%). Помітно зросла підтримка Тимошенко: якщо в грудні за неї були готові голосувати 7,5% українців, то зараз - аж 11,8%.

А ось рейтинг Бойка за останній місяць впав: якщо у грудні він був на другому місці після Зеленського з 14,7% підтримки, то зараз його рейтинг складає 11%: його випереджають і Порошенко, і Тимошенко.

Які партії пройшли б зараз у Верховну Раду

КМІС також опитав українців про підтримку політичних партій. Лідером електоральних симпатій виявилася "Опозиційна платформа - За життя", за яку віддали б свій голос 15,7% серед усіх респондентів і 20,7% серед тих, хто визначився з вибором. На другому місці – "Європейська Солідарність", яку підтримують 11,6% серед усіх респондентів і 15,3% серед тих, хто визначився з вибором. Третє місце ділять "Батьківщина" (відповідно, 9,5% і 12,6%) та "Слуга народу" (8,5% і 11,2%).

Також набирають понад 5% прохідного бар’єру "Сила і честь" (6,3% і 8,3%),  "Голос" (4,2% і 5,6%) і "Українська стратегія Гройсмана" (4% і 5,3%).

Близькі до прохідного бар’єру "Партія Шарія" (3,5% і 4,6%), "УДАР" (3,3% і 4,4%) та "Свобода" (2,9% і 3,8%). Інші партії мають нижчу підтримку.

Рейтинги "слуг народу" стрімко котяться вниз

Пропрезидентська партія, яка півтора роки тому змогла скласти монобільшість у Верховній Раді, сьогодні займає лише четвертий рядок рейтингу. Стрімке зниження підтримки партії "Слуга народу" помітне навіть у порівнянні з соцопитуванням за минулий місяць.

Так, результати ]]>соцопитування за грудень 2020 року]]> показували підтримку партії "Слуга народу" на рівні 18%. Всього за місяць монобільшість примудрилася втратити майже 7% рейтингу.

Рейтинги "ОПЗЖ" та "Батьківщини" залишилися незмінними. Дещо зросла підтримка "Європейської Солідарності", "Голосу", "Української стратегії Гройсмана" та партії "Сила і честь".

Громадяни вважають, що справи в Україні рухаються у неправильному напрямку

Зниження рейтингів діючої влади виглядає цілком закономірним, адже більшість українців не задоволені тим, що відбувається в країні.

За даними соцопитування, на запитання "На Вашу думку, зараз в Україні справи йдуть у правильному чи в неправильному напрямку?" 74,3% респондентів відповіли, що справи рухаються в неправильному напрямку. Вважають, що справи рухаються в правильному напрямку – 10%. Решта 15,7% респондентів не визначилися або відмовилися відповідати на запитання.

Зазначимо, що приводів для невдоволення в українців достатньо. Варто лише згадати тарифну кризу та масові акції протестів, які тривають у різних регіонах. Наприклад, вчорашній день виявився "багатим" на протестні акції: читайте у нашій статті, де і чому мітингували українці у понеділок.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик