27.01.2021, 10:42

27 січня - День пам'яті жертв Голокосту

27 января - День памяти жертв Холокоста

Щорічно 27 січня в Україні та світі відзначають Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

Цей День проголошено резолюцією Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Співавторами резолюції виступили 100 держав, в пам'ять про жертви нацистського терору під час Другої світової війни, повідомляє Час Пік.

Україна на державному рівні приєдналася до святкування цієї міжнародної дати у 2012 році (Постанова ВРУ від 5 липня 2011 р.), хоч і була однією з шести країн-ініціаторів прийняття документа ООН.

Як зазначили в ООН, ухваливши резолюцію 60/7, Генеральна асамблея ООН відкинула будь-яке заперечення Голокосту як історичної події, будь-то повністю або частково, і беззастережно засудила всі прояви релігійної нетерпимості, підбурювання, переслідування або насильства щодо окремих осіб або громад, обумовлені етнічним походженням або релігійними віруваннями, де б вони не мали місце.

Асамблея ООН постановила оголосити 27 січня щорічним Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, і наполегливо закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоб майбутні покоління зберегли пам’ять про цю трагедію з метою не допустити повторення геноциду.

Дата 27 січня обрана не випадково. Як повідомляє Український інститут національної пам'яті, саме в цей день 1945 року війська 1-го Українського фронту звільнили в'язнів найбільшого гітлерівського концтабору смерті Аушвіц-Біркенау недалеко від польського Освенцима.

27 января - День памяти жертв Холокоста

Також Асамблея ООН попросила Генерального секретаря ООН заснувати програму просвітницької діяльності “Голокост і ООН” і вжити заходів щодо мобілізації громадянського суспільства з метою збереження пам’яті про Голокост та просвітництва щодо пов’язаних з ним питань, щоб запобігти майбутнім актам геноциду.

Офіційно визнано, що до 6 мільйонів євреїв було вбито протягом Голокосту, з них від 2,2 до 2,5 мільйона - на території колишнього Радянського Союзу.

"Кожен громадянин повинен знати про переломні та трагічні моменти у нашій історії. Тільки усвідомлюючи минуле – можливі мир та єдність у майбутньому", - написав міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко у своєму Telegram.

27 января - День памяти жертв Холокоста

"Цей день - нагадування для нас, до чого може призвести політика нетерпимості та ненависті, загострення імперського божевілля й агресивний націоналізм...

Ніколи знову. Вічна пам’ять жертвам Голокосту…", - написав екс-президент України Петро Порошенко на своїй сторінці у Facebook.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: