08.02.2021, 22:37

Свято Златоустів вогонь: унікальний шанс привернути у дім достаток

Марина Началова | Все новости автора
Златоустьев огонь

9 лютого церква вшановує пам'ять святителя і богослова Іоанна Златоуста, а точніше в цю дату згадується перенесення мощів святого з міста Комана в Константинополь.

У народі це свято прозвали Златоустів вогонь, передає Час Пік.

Наші предки в цей день з особливою шаною ставилися до домашнього вогнища. Піч з живим вогнем у старі часи топилася в кожному домі. Вважалося, що пічний вогонь у темну і холодну зиму замінює сонце.

У минулому існував особливий обряд на Златоустів день для залучення достатку і здоров'я в оселю. З ранку вся родина молилася Іоанну Златоусту, потім глава сімейства приносив у дім сухі дрова і тріску, які заготовляли заздалегідь. Піч затоплювали особливим чином - щоб відразу загорілися всі поліна і гирло печі стало "золотим". Дивлячись на вогонь, домочадці молилися про здійснення заповітних бажань.

Іоанну Златоусту молилися про просвітлення розуму, осягнення духовної грамоти і позбавлення від відчаю. Також у святого можна попросити позбавлення від зубного болю такими словами: "Лазарева субота, Златоустів день, у кого болять зуби, щоб ті зуби скам'яніли і довіку не боліли".

У цей день бажано берегтися від травм, порізів, опіків. Також небажано мити голову, робити покупки і дарувати подарунки.

Спостерігаючи за погодою, наші пращури помітили, що в цей час бувають відлиги, але, як правило, не тривалі. Люди помічали, що якщо хмари в цей день ідуть проти вітру, буде сніг. Снігопад також віщував дим з труби, який стелився по землі без вітру.

Читайте ще:

Дзеркальна дата 12.02.2021: що потрібно зробити в цей день і від чого застерігають астрологи

Маловідомий 13-й знак Зодіаку: що за люди під ним народжуються

Що не можна зберігати в гаманці, щоб гроші не "втекли"

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик