15.02.2021, 22:14

Обираємо картоплю: яка краще підходить для смаження, варіння, запікання

Марина Началова | Все новости автора
картофель

Картопля становить вагому частину раціону українців. Кожна господиня напевно помічала, що одні сорти картоплі смачніше виходять у вареному вигляді, а інші краще смажаться з рум'яною скоринкою.

Досвідчені кухарі кажуть, що головний показник у виборі картоплі для різних страв - це вміст крохмалю, передає Час Пік.

Шеф-кухар, суддя проекту "Мастер Шеф" Володимир Ярославський повідомив, що для варіння цілою або красивою нарізкою потрібна картопля з низьким вмістом крохмалю - до 15%. Також добре підходить молода картопля. У вигляді пюре таку картоплю готувати не рекомендується.

"Потріть розрізані половинки одну по одній і якщо вони не склеїлись - то якраз мало крохмалю", - зазначає Ярославський.

Для запікання підходить картопля з вмістом крохмалю 20%. Це, за словами Ярославського, універсальні сорти, які можуть кришитися при варінні або смаженні і трохи не дотягують по консистенції до ідеального пюре.

"Зазвичай універсальні сорти з жовтої шкірочкою і серединою", - каже шеф-кухар.

Для смаження найкраще підходять сорти з високим вмістом крохмалю (більше 25%) і сухих речовин. Розпізнати таку картоплю можна по тому, що бульби ріжуться не ідеально гладко, а ривками. Також можна потерти одна об одну дві половинки картоплі: вони повинні склеїтися.

Для пюре, за словами Ярославського, підходять також сорти з високим вмістом крохмалю (більше 20%) і з жовтою м'якоттю.

Шеф-кухар також назвав сорти картоплі, найбільш популярні в Україні:

  • ранні - Рів'єра, Мадлен, Еволюшн
  • найбільше крохмалю і найкраще підходять для фрі - Арсенал, Фонтані, Рудольф
  • для пюре і смаження - Арсенал, Еволюшн, Мадлен, Арізона, Белароза, Лабелла, Ред Леді
  • універсальні смачні сорти - Пікассо, Конект
  • фіолетова картопля - більше підходить для чіпсів і прикрас.

Поради від шеф-кухаря:

  • Не залишайте очищену картоплю надовго в холодній воді - виходить крохмаль і смак.
  • Для пюре закладайте картоплю в добре підсолену і киплячу воду.
  • Варіть завжди картоплю на повільному вогні під кришкою.

Це цікаво: Де не можна зберігати гроші: найбільш несприятливі місця в квартирі

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: