19.02.2021, 08:56

"Сухе пияцтво" та "вбивця ковбоїв": Цікаві та шокуючі факти про куріння

Интересные и шокирующие факты о курении

Куріння - найпоширеніша з шкідливих звичок. За даними ООН, від куріння щорічно в світі помирає близько 6 млн осіб. Про шкоду куріння для здоров'я написано дуже багато. І все ж, мільйони людей продовжують курити. Чому люди не хочуть або не можуть позбутися цієї згубної звички? Чому взагалі люди курять? 

На думку фахівців, людина має можливість управляти собою і робити самостійний вибір курити або не курити. Тому, поряд з питанням "Чому люди курять?" слід задавати питання "Навіщо люди курять?" Думки експертів, а також деякі цікаві та шокуючі факти про куріння читатье у статті Час Пік.

Чому люди курять

Фізіологічна залежність від нікотину

Нікотин, як психоактивна речовина викликає у курця певну залежність на фізіологічному рівні. Таку залежність можуть викликати, наприклад, алкоголь, героїн, і навіть кофеїн.

Фізіологічна залежність у нікотину слабка і триває вона недовго. Вольового ресурсу людини цілком достатньо, щоб перетерпіти викликаний нею дискомфорт таподолати її власними силами.

Психологічна залежність від куріння

Куріння - це більшою мірою психологічна залежність. Це банальна звичка, така, наприклад, як чистити зуби або пити вранці зелений чай. Найчастіше спрацьовує "на автоматі".

На думку психологів, багато курців просто звикли на все реагувати перекуром - привчили себе до сигарети як до певної процедури або ритуалу. Коли цю звичку з життя різко "висмикують", відразу з'являється багато порожнього місця, яке психіка намагається заповнити черговим перекуром. 

Интересные и шокирующие факты о курении

Навіщо, для чого люди курять

Задоволення від сигарети

Вся суть задоволення від сигарети полягає в тому, що викурюючи її, людина на деякий нетривалий час лише послаблює дискомфорт, викликаний зменшенням концентрації нікотину в крові.

Те, що курець з готовністю приймає за задоволення, насправді просто незначне та коротке ослаблення його страждань, викликаних нікотиновим голодуванням. 

Боротьба зі стресом та напругою

Якщо курців запитати, коли їм найсильніше хочеться закурити сигарету, список у більшості буде практично однаковий. Курити хочеться під час або після стресу, після кави, після спиртного, після їжі.

Що об'єднує цей список? Відповідь очевидна - це стимуляція та приплив енергії. Виходить, що найсильніше хочеться курити, коли у людини надлишок певного роду енергії і вона не знає, куди її витрачати. Сигарета на рівні фізіології, за рахунок своєї шкідливої дії (токсичних речовин) "гасить" цей приплив сил. 

Психологи радять курцям частіше задавати собі питання: Для чого я курю? Чи принесе мені це задоволення? Чи допоможе у вирішенні завдань?

Интересные и шокирующие факты о курении

Цікаві факти про куріння

1. Термін "куріння" з'явився лише в кінці XVII століття, до цього його найчастіше називали "сухим пияцтвом".

2. Тютюновий кущ родом з Американського континенту, він відноситься до того ж сімейства, що і картопля і перець.

3. Нікотин названий на честь Жана Ніко, французького посла в Португалії, який привіз тютюн і звичку куріння з Франції в середині XVI століття, в якості лікарського засобу.

4. Всього 100 років тому жінкам, які боялися погладшати під час вагітності, лікарі радили курити.

5. У 1588 році житель Вірджинії Томас Харрієт почав пропагувати щоденне куріння тютюну як шлях до загального оздоровлення організму. Незабаром помер від раку носа.

6. Два актори, які брали участь у популярній рекламі Marlboro Man, померли від раку легенів. Після чого, сигарети Marlboro отримали прізвисько "вбивця ковбоїв".

7. Анти-сигаретний активіст та автовиробник Генрі Форд популяризував термін "маленький білий работорговець" з посиланням на тютюнові компанії XX століття. І Генрі Форд і Томас Едісон висловили протести проти сигарет, відмовляючись наймати тих, хто курить під час та після роботи.

8. У Великобританії в 1965 році з'явився закон, що забороняє рекламу сигарет на телебаченні. 

9. Одна з головних таємниць тютюнових компаній - це додавання до сигарети спеціальних речовин, які підсилюють наркотичну дію нікотину. Завдяки додаванню сечовини, нікотин набагато швидше всмоктується у кров, що викликає більш швидке звикання до сигарети і ще більшу залежність від куріння. 

10. Сигарети - найбільш продаваний продукт у всьому світі. Згідно з даними ВООЗ, близько 25% всіх продаваних сигарет – підроблені.

11. За 5 тисяч 300 доларів пішов з інтернет-аукціону недопалок сигарети, викуреної в останні секунди перед тим, як у Новій Зеландії набула чинності заборона на куріння у громадських місцях.

12. Одного з перших курців, моряка Родріго де Хереса, посадили у в'язницю на 7 років, так як куріння тоді сприймали як ознаку одержимості демонами.

Интересные и шокирующие факты о курении

Шокуючі факти про куріння

1. Тютюн та тютюновий дим містять понад 3 тис. хімічних сполук, деякі з яких є канцерогенними, тобто здатними пошкодити генетичний матеріал клітини і викликати зростання ракової пухлини.

2. Тютюновий дим містять миш'як, формальдегід, свинець, оксид азоту, окис вуглецю, аміаку і ще близько 43-х відомих канцерогенів.

3. Кожен десятий курець зі стажем помирає від раку. 90% випадків раку легенів пов'язані з курінням.

4. Куріння в кілька разів підсилює шкідливий вплив інших факторів, наприклад алкоголю, та схильність до вірусів типу грипу.

5. У дружин завзятих курців ризик розвитку раку легені вдвічі вище, ніж у дружин некурящих чоловіків. 

6. Майже половина всіх дітей у світі - пасивні курці, що істотно збільшує ризик розвитку астми. Тобто, кожна друга дитина може серйозно захворіти тільки тому, що поруч курять дорослі.

7. Фільтр сигарети може виглядати, як біла бавовна, але виготовлений з синтетики і розкладається 2-10 років, наповнюючи грунт токсичними речовинами.

8. Кожні вісім секунд, у світі помирає 1 людина, причиною смерті стає тютюн.

Интересные и шокирующие факты о курении

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик