20.02.2021, 07:26

Річниця розстрілів на Майдані: Україна вшановує пам'ять Героїв Небесної Сотні та згадує криваві події 2014

Годовщина расстрелов на Майдане

Три дні з 18 по 20 лютого 2014 року були найкривавішими за час Євромайдану. У Києві пройшли наймасовіші з початку Майдану зіткнення протестувальників та силовиків. 18 лютого був перший день масових розстрілів учасників Революції Гідності. Той день згодом назвали "чорний вівторок".

Вранці 18 лютого 2014 року протестувальники почали "мирний наступ" і пішли до будівлі парламенту. Їм вдалося прорвати оточення "беркутівців", які заблокували урядовий квартал. Увечері "беркутівці" почали штурм Майдану, повідомляє Час Пік.

Вранці "Беркут" розігнав протестувальників під Верховною Радою, а потім силовики знесли барикаду на вулиці Інститутській і почали штурмувати Майдан. 18 лютого 2014 року Революція Гідності увійшла в свою гостру фазу.

Силовики застосовували сльозогінний газ та світлошумові гранати, помпові рушниці та бронетехніку. Того дня на вулицях Інститутській та Грушевського, Кріпосному провулку та в Маріїнському парку загинуло 23 протестувальників, кілька сотень людей отримали важкі поранення.

В результаті зіткнень між протестувальниками та силовиками було підпалено наметове містечко та Будинок профспілок.

Найкривавішим виявився ранок 20 лютого. Розстріли тривали дві години. Під вечір стало відомо про смерть 70 євромайданівців.

20 лютого українці вшановують пам'ять Героїв Небесної Сотні. Згідно з Указом президента від 11 лютого 2015 року "Про вшанування подвигу учасників Революції Гідності та увічнення пам'яті Героїв Небесної Сотні" цей день відзначається щорічно 20 лютого.

Українці згадують криваві події 18-20 лютого 2014 року та вшановують Героїв Революції Гідності. У 7-ту річницю розстрілів на Майдані у соцмережах українці діляться спогадами про криваві події, розповідають історії, публікую унікальні фото та відео.

Розслідування кривавих злочинів 2014 року ще триває...

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: