20.02.2021, 09:00

Міфи, легенди та захоплююча історія міста: Чому варто побувати у Попасній

Почему стоит побывать в Попасной

Подорожуючи по Україні, загляньте в невелике містечко Попасна у Луганській області. Місто має свою цікаву історію, легенди і пам'ятки, на які варто поглянути. Попасна згадується у знаменитому романі Ільфа і Петрова "12 стільців", в міському краєзнавчому музеї налічується 13 тисяч експонатів, а мурали у Попасну приїжджав малювати відомий художник з Франції Жюльєн Маллан.

Місто Попасна пережило активні бойові дії і, незважаючи на всі негаразди і труднощі, воно розвивається.  Час Пік, з посиланням на ]]>Свои.City]]>, розповість, як дістатися до Попасної, де можна зупинитися і відпочити, та на що звернути увагу.

Трохи з історії

Попасна - місто на заході Луганської області, районний центр та великий залізничний вузол. Місто має транспортне сполучення з більшою частиною великих населених пунктів Донбасу.

Побутує дві версії появи назви населеного пункту. Версія перша - тут проходив один з чумацьких шляхів. У цьому місці була стоянка чумаків, які відпочивали і пасли худобу. Чумаки такі місця називали "попас". Ймовірно, від цього слова і пішла назва міста.

Версія друга - оповита загадковою таємницею. З 1660 р. через місцевість тутешніх сіл пролягав секретний козацький шлях з Січі Запорізької на Дон. Одна з головних попутних "станцій" із запасами продовольства була розташована в районі села Надеждине (сьогодні - Калинове), де за розпорядженням Коша Запорізького знаходилася ікона святителя Миколая Чудотворця. А оскільки при іконі проживав священик, тутешню балку називали Поповий Яр (кримсько-татарською мовою – Попасна).

В кінці XVIII століття місцевість іменувалася Попасна пустка. Тутешні землі на початку XIX століття належали поміщику Деперадовичу, і при ньому виникло кілька поселень, в тому числі і Кленове, яке вважається історичним ядром Попасної. 

Історія Попасної починається з середини XIX століття, селище виникло разом з будівництвом залізниці. У 1850 р. почалося будівництво Донецької кам'яновугільної залізниці, в 1878 р. пішли перші поїзди з Попасної до Дебальцеве та Краматорська. У цьому ж році було побудовано залізничний вокзал станції Попасна. З 1910 р. Попасна стала великим залізничним вузлом.

24 жовтня 1938 р. Попасній офіційно присвоєно статус міста.

Попасная

Цікаві факти

Факт з історії міста - радянська революційна влада дала йому назву Каганович. У 1938-1943 рр. місто Попасна називалося імені Л. М. Кагановича (близький сподвижник Сталіна). Коли "червоний вождь" пішов в опалу, з 1944 р. місту повернули назву – Попасна.

У Попасній існує єдина в Україні намальована карта міста. Автором картини є попаснянин Євген Шепель. На замовлення міськради він створив картину, на якій проілюстрував пам'ятки міста. Побачити цей витвір мистецтва можна у будівлі Попаснянської міської ради.

Попасная

У Попасній є історико-літературний пам'ятник "Історичний кип'ятильник", який встановили на залізничному вокзалі в 2018 р. в рамках проведення фестивалю "З країни в Україну". А в музеї зберігається раритетний стілець, на честь згадки Попасної у знаменитому романі Ільфа та Петрова "12 стільців".

У романі в другому абзаці глави 12 говориться: "Зник батько Федір, закрутила його нелегка. Кажуть, що бачили його на станції Попасна Донецьких залізниць. Біг він по перону з чайником окропу".

ПопаснаяПопасная

Що подивитися туристу

Унікальні мурали

Відомий французький художник Жюльєн Маллан в мікрорайоні Черемушки створив кілька муралів на будівлі Опорного навчального закладу загальноосвітньої школи №1. На стінах школи є і дитячі малюнки, створені учнями під керівництвом художника.

На стіні загальноосвітньої школи №21 намальований великий мурал у вигляді герба України на тлі Державного Прапора.

Попасная Попасная Попасная

Краєзнавчий музей

У Попаснянському краєзнавчому музеї зібрано 13 тисяч експонатів. Серед них книга Катерининської залізниці, на якій у 1878 р. побудували і відкрили станцію Попасна. Зберігаються в музеї унікальні для України амоніти - доказ того, що в юрський період на місці Попасної було море. Тут можна побачити кістку з ноги тиранозавра та частини скелета мамонта.

Є в музеї і екзотичний експонат - на людському волосі вирізано силует паровоза. Розглянути творіння майстра народної творчості можна тільки через мікроскоп.

У музеї також можна побачити зброю часів Другої світової війни, цілу колекцію настінних годинників і багато іншого.

Попасная Попасная Попасная

Статуї, які приносять удачу

Неподалік від входу в парк імені Калюжного розташовано дерев'яні скульптури, які створив попаснянський майстер різьблення по дереву Олександр Заворотній. 

На одній зі скульптур вирізано напис: "Все Буде добре". Місцеві жителі вважають, що якщо доторкнутися до них і загадати бажання – воно обов'язково збудеться.

Попасная

Де розважитися та відпочити

У місті є місця, де можна відпочити, зайнятися спортом, розважитися або розширити свій кругозір.

Відпочинок на природі

Найромантичніше місце у місті – сквер "Об'єднання сердець". Вхід у сквер виконано у формі серця, в сквері є металеві скульптури та місток для закоханих.

У парку імені Калюжного працює відреставрований фонтан.

На околицях мікрорайону Скляний розташовано сосновий бір, де можна подихати чистим лісовим повітрям.

Влітку можна відпочити на ставку "Парківський", де упорядкована зона відпочинку - є пляж з чистим піском, парасольки, роздягальня, туалет, а також волейбольний майданчик та тренажери.

Фестиваль "Паславський-Fest"

З 2016 р. в 20-х числах липня у Попасній проводиться фестиваль сучасної української пісні "Паславський-Fest", на честь воїна АТО Марка Паславського, який брав участь у визволенні міста і трагічно загинув під Іловайськом. 

Попасная

Фестивалі української кухні

Жителі та гості Попасної можуть побувати на фестивалі борщу, який проводиться у вересні. А в лютому-березні, на Масляну, всіх запрошують на фестиваль вареників. 

День міста

Щороку в першу суботу вересня жителі Попасної відзначають День міста. У цей день часто приїжджають знаменитості. На площі Миру збирається багато народу - веселяться і діти, і дорослі.

1 вересня 2017 р. у Попасній до Дня міста вперше провели виставку собак. Тепер виставку традиційно проводять спеціально до Дня міста.

Заняття спортом

У Попасній працює спортзал міського спортивного закладу "Відродження" та ДЮСШ. Бажаючі можуть пограти у футбол, гандбол, волейбол, зайнятися вільною боротьбою, косики карате, пауерліфтингом, важкою атлетикою, гімнастикою та жіночим фітнесом.

У 2019 р. у місті відкрили футбольне поле зі штучним покриттям і встановили вуличні тренажери.

У місті проходять різні спортивні ігри та турніри. У 2020 р. до Попасної вперше приїхали легендарні стронгмени Василь Вірастюк та Сергій Конюшок, які провели змагання "для найсильніших".

Попасная

Де зупинитись

Готель "Зігана": вул. Чехова, 16. Забронювати номер: (06474) 3 18 18; 093 903 42 46.

Хостел Krokus: вул. Першотравнева, 94. Забронювати номер: 095-394-5454.

Де поїсти 

У місті є кілька місць, де можна смачно поїсти, випити чашечку кави, а також просто відпочити одному, з сім'єю або друзями.

Кафе "Буратіно": вул. Першотравнева, 65. 

Кафе" Бумеранг": Площа Героїв, 2.

Кафе Relax: вул. Бахмутська, 6. З 9:00 до 21:00 без перерви та вихідних. Тел. 095 765 97 24; 063 168 66 64; 068 055 82 81.

Кафе "Капучино": вул. Першотравнева, 69а. Тел. 067 699 45 30.

Як дістатися до Попасної

Автобусне сполучення

Автобуси щодня курсують між Попасною та сусідніми містами. Також щодня з міста відправляються маршрутні таксі.

Маршрут "Попасна-Харків"

Щоденні поїздки з Південного вокзалу у Харкові о 12:00 та 14:00, з Попасної - о 4:00 та 6:00. Готівковий та безготівковий розрахунок. Контактні телефони: 099 901 39 99; 067 165 66 02; 063 062 92 82.

Маршрут "Харків-Попасна" та  Попасна-Харків"

Щоденні поїздки з Харкова до Попасної та назад. Відправлення з Харкова о 13:00, прибуття до Попасної о 17:00. Відправлення з Попасної о 5:00, прибуття до Харкова о 9:00. Вартість проїзду - 200 грн, можлива бронь місць. Контактні телефони: 063 770 92 09; 066 671 83 37.

Маршрут "Сєвєродонецьк-Попасна"

З Сєвєродонецька до Попасної та назад доставить комфортабельний автобус "Еталон" в будь-який день, крім неділі. Відправлення з Сєвєродонецька о 9:45, з Попасної о 6:30.

Автостанція в місті не працює, але громадський міський транспорт доставить в будь-яку точку міста.

Якщо потрібно терміново дістатися до пункту призначення, можна скористатися послугами таксі. Замовлення мікроавтобуса по місту - 099 901 39 99; 067 165 66 02; 063 062 92 82. Таксі "Лайм" - 098 920 10 20; 093 920 10 20; 066 920 10 20.

Попасная

Залізничне сполучення

Попасна є великим залізничним вузлом, тому дістатися до міста можна на поїзді, який регулярно прибуває на станцію Попасна.

Поїзд "Сватове-Попасна"

Розклад приміських поїздів "Сватове-Попасна" включає 5 дизелів, серед яких є нічні, ранкові та денні.
Між станціями Сватове та Попасна ці поїзди проїжджають 10 зупинок. Серед них Кабанне, Рубіжне, Лисичанськ, Лоскутівка, Комишуваха.

Поїзд "Куп'янськ-Попасна" - курсує один раз на день.

Попасная

Архівні фото

ПопаснаяПопасная Попасная Попасная ПопаснаяПопаснаяПопасная

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик