21.02.2021, 23:04

Коли Масляна в 2021 році: дата і традиції свята

Марина Началова | Все новости автора
масленица

Масляна, або Масляний тиждень споконвіку була святом проводів зими і зустрічі весни у слов'ян. Традиції цього свята сягають корінням ще в дохристиянські часи.

Дата Масляної щороку різна, оскільки вона відзначається за тиждень до Великого посту і за 56 днів до Великодня, повідомляє Час Пік.

В 2021 році Масляний тиждень припадає на 8-14 березня. У народі це свято асоціюється перш за все з млинцями і спалюванням солом'яного опудала зими. Насправді, у наших предків-слов'ян ще до хрещення Русі були подібні традиції: млинці пекли тому, що вони нагадують весняне сонце. Багаття і опудала спалювали з тієї же причини: вогонь символізував собою культ сонця.

Сьогодні в святкуванні Масляної давні язичницькі традиції сплелися з християнськими. Протягом останніх століть люди використовували час Масляної, щоб вдосталь нагулятися і наїстися перед суворим Великим постом.

Кожен день святкового тижня має свої традиції. Масляний тиждень ділиться на дві частини - Вузька Масляна і Широка Масляна.

  • Понеділок - зустріч. У цей день було прийнято провідувати сватів. Готувалися і обговорювалися всі моменти святкування, будувалися снігові гірки, гойдалки та інші розважальні об'єкти, робили опудало Масляної. У цей день починали пекти млинці.
  • Вівторок - загравання. У цей день проходили оглядини наречених. При вдалому збігу обставин після Великодня, на Червону гірку грали весілля.
  • Середа - ласунка. Зяті ходили до тещ на млинці.
  • Четвер - розгуляй. У цей день починалася Широка Масляна. Люди кидали всю роботу і починали веселитися. Святкування включало в себе різні змагання, катання на конях, кулачні бої, снігові битви із захопленням сніжного містечка.
  • П'ятниця - тещині вечірки. Теща приходила в гості до зятя на млинці, які пекла дочка.
  • Субота - посиденьки зовиці. Молоді дружини запрошували в гості зовиць та інших родичів чоловіка.
  • Неділя - проводи, або Прощена неділя. Святкування завершувалися спалюванням опудала Масляної. Люди просили пробачення один у одного, таким чином очищаючи совість перед Великим постом. Також було прийнято поминати покійних. У цей день ходили в баню, залишки святкової їжі спалювали, посуд ретельно мили.

Читайте ще: Весна прийде не скоро? Синоптики дали прогноз, як довго буде холодно в Україні

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик