24.02.2021, 19:21

У Харкові проспект Григоренка знову перейменували на честь Жукова: деталі скандального засідання міськради

проспект

У середу, 24 лютого, на сесії Харківської міської ради втретє підтримали перейменування проспекту Петра Григоренка на честь радянського маршала Георгія Жукова.

"За" виступили 57 депутатів, "проти" - 16, передає Час Пік з посиланням на українські ЗМІ.

Ще шість політиків утрималися від голосування. Дане рішення викликало суперечливі реакції. Так, наприклад, депутат Ірина Гончарова (фракція "Європейська солідарність") вважає, що це суперечить закону про декомунізацію.

"Ми всі поважаємо історію, але ми поважаємо і сучасне законодавство України. Жуков підпадає під закон про декомунізацію як член ЦК КПРС і як людина, причетна до репресій, репресій саме проти радянського народу вже проти Другої світової війни. Тому я прошу вас дуже добре подумати перш, ніж підтримувати рішення, яке все одно буде знову скасовано судом", - сказала Гончарова.

Разом з тим, секретар Харківської міськради Ігор Терехов зазначив, що мова йде про увічнення пам'яті Жукова з урахуванням його внеску у звільнення України від нацистів.

"Той народ, який не пам'ятає минулого - не має майбутнього. Тому наш з вами святий обов'язок увічнити людину, яка здобула перемогу над нацизмом. Ми зараз сидимо в цьому залі завдяки тому, що народ України під керівництвом Жукова здобув перемогу. Тому давайте всі інсинуації з цього приводу припинимо. У вас є своя позиція, в поважаю вашу позицію, але ви зобов'язані поважати позицію мою, нашої фракції, інших фракцій і харків'ян", - сказав Терехов.

Під стінами міськради стався конфлікт між противниками та прихильниками рішення. Учасники навіть використовували газові балончики.

Крім того, під час засідання стався скандальний інцидент. Депутат Андрій Лесик заявив, що в Україні "кілька років тому стався збройний переворот".

Зрештою, Лесика прогнали з трибуни і позбавили слова.

Читайте також: Укрзалізниця призупиняє продаж квитків на поїзди в Івано-Франківську область і у зворотному напрямку

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: