Як вибрати вино в магазині

Ольга Станішевська | Все новости автора

Якщо у ваших планах є святкування важливої події, або ж відпочинок з друзями, чи романтична вечеря, то перед вами постане питання «Яке вино вибрати?». І тут на поміч йдуть сім’я та друзі, які висловлюють свої вподобання та плани щодо кулінарних шедеврів. Для тої людини, на яку покладуть функції покупки, буде нелегко обрати серед існуючого асортименту вишукане та якісне вино.

Щоб уникнути розчарувань, треба ознайомитися з головними критеріями вибору!

Обираючи магазин з алкогольними напоями, зверніть увагу на супермаркет «Сільпо»! В ньому ви знайдете гарні та якісні види, типи та сорти всіх вин. Співробіники Сільпо добре перевіряють терміни придатності, якість вин та завжди вчасно поповнюються новинками. Детальну інформацію про їх асортимент дивіться тут.

Вино: типи, сорти та види

Згідно поеми «Одіссея», автор якої поет Гомер, вважається, що вино пили боги. В поемі воно звучить як «нектар». Про вино та його історію можна говорити дуже довго. Однак, існує певна класифікація вина.

Головними критеріями поділу вина є: колір, кількість спирту та цукру, сорт та зміст. По кольору вино поділяють на: червоне, біле та рожеве. Червоне вино роблять з червоних сортів винограду, біле – із білих сортів, рожеве – з червоних ягід (для того, що був такий колір використовують суміші червоних та білих сортів).

За вмістом цукру та спирту є таки види вин: ігристі, тихі столові та кріплені вина. А їх в свою чергу, ділять на:

- тихі столові вина: сухі, напівсухі та напівсолодкі;

- ігристі вина: екстрабрют, брют, солодке, напівсолодке, сухе, напівсухе;

- тихі кріплені вина: міцні, десертні солодкі, десертні лікерні.

Класифікують також вино й по способу виготовлення:

  • На тихі натуральні вина. Їх виробляють тільки з винограду.
  • Шипучі – до них додають вуглекислий газ.
  • Ігристі, які отримують з вторинного бродіння винограду. Вони виділяють тоді свій вуглекислий газ.
  • Десертні вина – їх виготовляють без додавання цукру.

Загалом вибір вина залежить від фінансових можливостей, від смакових переваг та від того, яка страва буде подаватись під нього.

Страви, до яких підходять вина

З сирими та тушкованими овочами, рибою та морепродуктами, легкими салатиками ідеально поєднуються білі вина, а от під біле лікерне – підходять фрукти та легенькі закуски.

З білими та рожевими винами поєднують тушковану, копчену та смажену рибу. З білим вином буде смакувати темне м'ясо з соусом.

А під ароматні страви добре піде червоне вино. Його також подають під пряні страви із птиці. Якщо вино дуже ароматне та міцне, то слід його відкривати під страви, які подають під темні соуси.

Єдине вино, яке можна поєднувати з усіма стравами – це ігристе вино.

Для планування десерту, слід купити, напівсолодке або десертне солодке вино.

Якщо все-таки є складність при виборі вина та ви не знаєте наскільки різноманітний буде стіл – обирайте універсальне вино (ігристе)!

Основні кроки при виборі вина

В першу чергу, вино купують для задоволення. Не так важливо, що ви під нього приготуєте, як важливо те, наскільки якісним та смачним буде вино, а також його фінальний ефект.

Існує сім основних кроків при виборі вина:

  1. Зверніть увагу на його колір.
  2. Вивчіть його склад: скільки цукру, спирту і т .д.
  3. Зорієнтуйтесь з сортом винограду.
  4. Ознайомтесь на етикетці з виробником.
  5. Проведіть огляд пробки, етикетки та кришки.
  6. Оцініть товщу скла.
  7. Прийміть до уваги дизайн етикетки.

У всіх країн-виробників такі цікаві історії виноробства та новітні технології, що можна отримати задоволення від усіх вин та їх смаків!

теги: