26.02.2021, 14:13

"Діти приходять додому голодні": Як годують у школах Луганщини і що має змінитися у шкільних їдальнях

Как кормят в школах Луганщины

Жителі Луганської області скаржаться на якість шкільного харчування. За словами батьків, діти приходять додому голодні, а меню в школах не відрізняється різноманітністю.

У місцевих пабліках лисичани відзначають, що дітей годують, в основному, кашами та картоплею, а про м'ясо у школах давно забули. Така ситуація зі шкільним харчуванням склалася по всій області, повідомляє Час Пік.

З 1 січня в українських школах діє новий санітарний регламент, розроблений Міністерством охорони здоров'я. Про те, що нового передбачено для закладів загальної середньої освіти, розповів директор Департаменту освіти та науки Луганської ОДА Юрій Стецюк.

Що пропонують учням у шкільних їдальнях

Санітарний регламент розширив вимоги щодо організації харчування.

Заборонено

Старі санітарні норми забороняли продаж кондитерських виробів з кремами, морозива, яєць та м'яса водоплавної птиці, м'ясних виробів нижче I сорту, грибів, сметани, консервів непромислового виготовлення, солодких газованих напоїв, нарізних салатів з майонезом, оцтом, сметаною тощо.

Доповнено перелік продуктів, які забороняється продавати у шкільних буфетах та торгових апаратах. Це снеки, м'ясні та рибні продукти промислового виробництва, ковбаси, сосиски, копчена та солона риба тощо.

Новий регламент враховує цей перелік, а також встановлює ряд обмежень для продуктів ще й за вмістом солі, цукру, жирів. Забороняється продаж продуктів, що містять синтетичні барвники, ароматизатори (крім ваніліну), підсолоджувачі, підсилювачі смаку та аромату, консерванти, рослинні жири. Заборонено продаж непастеризованих соків, кави та кавових напоїв, енергетичних напоїв тощо.

Продукти, які обов'язково повинні бути в раціоні дитини

Принаймні раз на тиждень для учнів повинна готуватися риба. А фрукти та ягоди повинні подаватися без додавання цукру і підсолоджувачів. У щоденному шкільному раціоні повинні бути злакові, овочі, фрукти, молочні продукти.

Тож як йдуть справи в шкільних їдальнях Луганщини?

Судячи з ]]>даних]]> офіційного майданчика електронної системи публічних закупівель України ProZorro, Відділ освіти ВЦА м. Лисичанськ з початку року нічого не купував, договору на поставку продуктів не укладалися. Мабуть тому, в навчальних закладах міста таке мізерне меню.

Батьки скаржаться, що діти приходять додому голодні, при цьому - у багатьох школах забороняють приносити їжу з дому. У коментарях лисичани пишуть, що в шкільних їдальнях "м'ясом навіть і не пахне", а дітей просто "загодовують рибними котлетами".

При цьому, багато хто відзначає, що якість приготовленої їжі залишає бажати кращого - годують несмачно.

Луганская Луганская Луганская Луганская Луганская Луганская Луганская

Судячи з коментарів, подібна ситуація склалася не тільки у Лисичанську, до обговорення приєднуються жителі інших населених пунктів регіону.

Луганская Луганская Луганская

Коли ситуація зміниться - невідомо. Деякі батьки навіть пропонують відправити шкільне меню в Офіс президента, щоб там побачили, як годують дітей у школах Луганщини.

Варто зазначити, що у Лисичанську є навчальний заклад, який взяв участь у проекті "Впровадження НАССР у закладах освіти". Йдеться про НВК "Гарант". Саме тому в їдальні навчального закладу не тільки корисна і смачна їжа, а й нове обладнання та посуд.

Довідка: НАССР в навчальних закладах – важливий інструмент для контролю безпеки харчування. Як зазначили в МОН, головним завданням системи НАССР є аналіз небезпек і проведення поетапного контролю за всіма етапами приготування страв і продуктів харчування, починаючи від прийому продуктів на склад і до моменту подачі готової страви.

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик