28.02.2021, 23:08

Кліматологи б'ють на сполох: Гольфстрім сповільнився, погода в Європі та Америці може кардинально змінитися

Марина Началова | Все новости автора
гольфстрим

Течія Гольфстрім, якій Європа зобов'язана своїми м'якими зимами, рекордно сповільнилася за останнє тисячоліття.

Такі невтішні висновки вчених, стаття про дослідження опублікована в журналі Nature Geoscience, передає Час Пік.

Як повідомляється, подальше ослаблення атлантичної меридіональною перекидаючої циркуляції може привести до більшої кількості штормів, що обрушуються на Великобританію, більш суворих зим і збільшення руйнівних періодів сильної спеки і посухи по всій Європі.

Вчені передбачають, що течія ще більше ослабне, якщо глобальне потепління продовжиться, і може скоротитися приблизно на 34-45% до кінця цього століття. Це наблизить світ до "переломного моменту", коли вся кліматична система може стати безповоротно нестабільною. Ослаблення Гольфстріму також призведе до підвищення рівня моря на атлантичному узбережжі США з потенційно катастрофічними наслідками.

Якщо говорити образно, то сценарій фільму-катастрофи "Післязавтра", що оповідає про трагічні зміни клімату, має шанс стати реальністю.

Один з авторів дослідження Стефан Рамсторф з Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат каже, що Гольфстрім вже сповільнився приблизно на 15%, і наслідки помітні.

"Через 20-30 років він, ймовірно, ще більше ослабне, і це неминуче вплине на нашу погоду, тому ми побачимо посилення штормів і хвиль тепла в Європі, а також підвищення рівня моря на східному узбережжі США", - сказав дослідник.

Рамсторф і вчені з Університету Мейнут в Ірландії і Університетського коледжу Лондона у Великобританії вивчили відкладення, крижані керни Гренландії та інші непрямі дані, які можуть свідчити про погодні умови в минулі століття і прийшли до висновку, що такого ослаблення Гольфстріму, як зараз, не спостерігалося протягом як мінімум останніх 1000 років.

Гольфстрім переносить теплу поверхневу воду з Мексиканської затоки в північну частину Атлантичного океану, де вона остигає і стає більш солоною, поки не опускається на північ від Ісландії. Ця циркуляція супроводжується вітрами, які також сприяють виникненню м'якої і вологої погоди в Ірландії, Великобританії та інших частинах Західної Європи.

Читайте ще: Як в українців можуть "угнати" мобільний номер: "Київстар" попередив абонентів про небезпеку

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик

Теги новостей: