01.03.2021, 15:55

Кулеба звільнив двох співробітників Посольства України у Польщі, які організували канал контрабанди

Марина Началова | Все новости автора
контрабанда

Двох співробітників посольства України в Польщі спіймали на гарячому під час спроби перевезти на службовому авто через кордон велику кількість валюти, золота та контрабандних цигарок.

Як повідомили у прес-центрі СБУ, посадовці МЗС України організували канал контрабанди до ЄС, передає Час Пік.

Співробітники спецслужби викрили чиновників, які використовували офіційні документи відомства для контрабанди валюти, золота і підакцизних тютюнових виробів. Зокрема, на митному посту «Ягодин» Волинської митниці контррозвідники СБУ затримали вантажівку, якою «дипломати» намагалися перевезти до Європейського Союзу: 140 тис. доларів, 67,2 тис. євро, 11,6 тис. польських злотих, майже 16 кг виробів із золота, орієнтовною вартістю 15 млн грн, тютюнові вироби на 1,5 млн грн за цінами чорного ринку.

За даним фактом розпочато кримінальне провадження.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба відреагував на інцидент, назвавши його "кричущим". За словами міністра, він відкликав з-за кордону цих двох дипломатів.

Кулеба повідомив, що ухвалив три рішення: 1) Обох співробітників негайно відкликано із довгострокового закордонного відрядження, їх робота в посольстві завершилася. 2) Проти обох співробітників починається дисциплінарне розслідування щодо виявлених фактів. 3) МЗС буде повністю взаємодіяти з правоохоронними органами, від яких очікує на швидке та неупереджене розслідування і встановлення усіх обставин справи.

"Я ніколи не покриватиму негідників, які думають, що можуть використати дипломатичний статус не для служіння державі та людям, а для особистого незаконного збагачення. Кожен з системи дипслужби, незалежно від рангів і посад, хто буде кидати тінь на українську дипломатію, відчуватиме на собі усю недипломатичність моєї реакції", - заявив Кулеба.

Між тим у ДБР повідомили, що до злочинної групи входили не тільки чинні, а й колишні працівники Посольства України в Республіці Польща, а також військовослужбовець Управління Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України в Закарпатській області.

"За встановленими проведеним розслідуванням даними, водій Посольства України в Республіці Польща та один із секретарів Представництва МЗС України перевозили товари підакцизної групи на службовому вантажно-пасажирському мікроавтобусі. До вказаної діяльності був залучений працівник Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України в Закарпатській області та екс-працівник Посольства, а також син останнього - нині чинний аташе з консульських питань Посольства України в РП", - йдеться в повідомленні прес-служби ДБР.

Попередня кваліфікація правопорушення: незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів (ч. 1 ст. 204 КК України).

Читайте последние новости Украины и мира в своем смартфоне в приложении Час Пик